Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. februar 2005 kl 22.30 Safari - i kunst og kultur

Møte med Morrison

Safaris Marte Spurkland fikk et eksklusivt intervju med den amerikanske forfatteren Toni Morrison. (Foto: NRK)
Safaris Marte Spurkland fikk et eksklusivt intervju med den amerikanske forfatteren Toni Morrison. (Foto: NRK)
Safaris Marte Spurkland har fått et eksklusivt intervju med nobelprisvinner Toni Morrison. Dessuten i kveld: Julian Opies minimale portretter og et møte med en av Norges mest kjente malere, Olav Christopher Jensen, som bor i Berlin.

- Bush-administrasjonen ødelegger det amerikanske språket når de bruker ord som "frihet" og "utvikling" om alt de foretar seg, sier en engasjert Toni Morrison. Safaris Marte Spurkland møtte nobelprisvinneren på Princeton University, en av USAs fremste utdanningsinstitusjoner.

- Alle vet alt, men ingen forstår noen ting, er Morrisons analyse av sin egen samtid.

Symbolmennesker
Den engelske kunstneren Julian Opie er kjent for sine svært minimalistiske portretter, bilder som er nærmere symboler på mennesker enn naturtro gjengivelser av hvordan personer faktisk ser ut. Det er spennet mellom det spesifikke og det generelle, kombinert med en fargeglad og hipp 1990-tallsestetikk som har gjort kunstneren til et stort navn i den internasjonale kunstverdenen. Kanskje det er derfor kjendiser som Blurs Damon Albarn og rockeartisten Bryan Adams har latt seg portrettere av Opie?

Safaris Thor Oreld reiste til London og besøkte kunstneren i atelieret.

Abstrakt i Berlin
Olav Christopher Jensen er nok en de norske malerne som er best kjent utenfor landets grenser. Siden 1983 har han bodd i Berlin, og han er professor ved kunsthøyskolen i Hamburg. Jensen har hatt utstillinger på de ledende galleriene i Europa, og han er eneste norske kunstneren som har vært representert på den prestisjetunge Documenta-festivalen. I kveldens Safari bli vi nærmere kjent med Jensens abstrakte verden.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2005)
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79

Vises også i Nett-TV (Kun direkte)