Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 10. november 2001 kl 19.55 Nr 13: Vinklubben

Løssluppen vinaften

Kim Haugen (v. bordenden) spiller Vinmonopol-eksperten som skal undervise gjengen i Nr. 13 (NRK-foto: Ole Kaland)
Kim Haugen (v. bordenden) spiller Vinmonopol-eksperten som skal undervise gjengen i Nr. 13 (NRK-foto: Ole Kaland)
Lillian og Unn-Berit kommer fram til at gården trenger et fast samlingspunkt som knytter beboerne nærmere sammen. En vinklubb må være midt i blinken, synes de. Men det som skulle bli en kultivert aften, tar en retning de slett ikke hadde regnet med. Så er det da også den utstyrlige gjengen i Nr. 13 vi snakker om.

Når de to geskjeftige damene vil tromme sammen til vinklubb, blir fru Skau ganske så betenkt. Hun har erfart at herr Skau kan oppføre seg nokså upassende når han blir på en snurr. Hennes bekymring viser seg å være vel begrunnet, selv om Roger har lovet på tro og ære å passe på sin aldrende nabo.

Men heller ikke de andre beboerne oppfører seg som de pleier etter hvert som kvelden skrider fram. Unn-Berit blir utrolig nok bortimot stum, hennes samboer Lech blir overmannet av gråtkvalt lengsel etter sitt hjemland Litauen, mens Lillian tar helt av og deklamerer dikt med stor innlevelse. Men hva gjør Rashid på vinklubben, han som er muslim og avholdsmann?

Kim Haugen opptrer i gjesterollen som den dannete og etter hvert hardt prøvede Vinmonopol-eksperten som skal forelese om vinens edle kunst.

Om serien
Komiserien ”Nr. 13” var en av NRKs seermagneter i høstsesongene 1998 og 1999, med en gjennomsnittlig seerandel på rundt femti prosent. I fjor ble serien tildelt Gullruten for beste situasjonskomedie/såpe.

I høst står ti nye episoder om livet i bakgården på Oslos østkant på sendeplanen. Sesongpremieren 20. oktober gav serien en knallstart, med en markedsandel på 56 prosent og 827.000 seere.

”Nr. 13” er utviklet av manusforfatter Andreas Markusson og regissør Bo Hermansson, et tospann som ikke minst er kjent for seerfavoritten ”Fredrikssons fabrikk”. Denne gang har de fått hjelp av Berit Nesheim på regisiden og av Siv Rajendram, Terje Solli og Kjetil Indregard på forfattersiden.

Rashids forlovede Lillian, spilt av Brit Elisabeth Haagensli, er en ny skikkelse denne sesongen. Ellers møter vi igjen alle de kjente beboerne - ekteparet Skau (Aud Schønemann og Helge Reiss), dagdriveren Roger (Geir Kvarme) og hans 11-årige sønn Tobias (Tobias Fosheim Wienskol), den pliktoppfyllende vaktmesteren Rashid (Behruz Arshi), den søkende nordlendingen Unn-Berit (Marit A. Andreassen) og hennes litauiske samboer Lech (Hans Rønningen).

Egenproduksjon fra NRK Drama
Episode 4 av 10
I rollene: Geir Kvarme, Aud Schønemann, Helge Reiss, Behruz Arshi, Marit Andreassen, Brit Elisabeth Haagensli, Hans Rønningen og Kim Haugen.
Regi: Berit Nesheim
Manus: Andreas Markusson
Prosjektleder: Anne Birte Brunvold Tørstad
Pressekontakt: Helene Amlie, tlf. 23 04 77 51

Bilde
Kim Haugen (v. bordenden) spiller Vinmonopol-eksperten som skal undervise gjengen i Nr. 13 om vinens edle kunst. Rundt bordet f.v.: Herr Skau (Helge Reiss), Rashid (Behruz Arshi), Lillian (Brit Elisabeth Haagensli), Roger (Geir Kvarme), Unn-Berit (Marit Andreassen) og Lech (Hans Rønningen). (NRK-foto: Ole Kaland)