Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 3. desember 2000 kl 20.10 Bokbadet

Bokbadet (ttv)


NRK2 søndag 3. desember kl 20.10
Bokbadet

Herbjørg Wassmo med ny bok fra Nord-Norge

\"Det sjuende møte\" heter årets roman fra Herbjørg Wassmo. Det er tre år siden sist hun kom ut med ny bok, og forventningene er store. I kveld er hun gjest hos Anne Grosvold i \"Bokbadet\".

Herbjørg Wassmo (57) er oversatt til 20 språk, og utenlandske forleggere har allerede kommet med positiv respons på hennes nye roman. \"Det sjuende møte\" er en beretning om etterkrigsgenerasjonen - om kjærlighet, lengsel, frihet, ensomhet, livsvilkår og menneskelige kostnader. Hovedpersonene er Gorm og Rut. Deres bakgrunn er vidt forskjellig, de møtes som barn og lengter etter hverandre i år etter år.

Lengselen etter et menneske
\"ã trur du er mitt menneske. Ikkje for at æ skal eie dæ, men for at tankan mine skal bær dæ gjønna alt. Sorgan også.\" Dette skriver Gorm om Rut, i godt voksen alder. - Det viktigste med boken er nok denne lengselen etter et menneske, etter å bli sett, etter én å dele sine mørke sider med og som ikke prøver å forandre, sier Herbjørg Wassmo.

Herbjørg Wassmo er født 6. desember 1942 i Myre i Vesterålen, og debuterte med diktsamlingen \"Vingeslag\" i 1976. Sitt litterære gjennombrudd fikk hun imidlertid med trilogien om Tora: \"Huset med den blinde glassveranda\" (1981), \"Det stumme rommet\" (1983) og \"Hudløs himmel\" (1986). Sistnevnte innbrakte henne Nordisk Råds litteraturpris i 1987. Med sin intense og poetiske skildring av en tyskerunge og incestoffers tragiske skjebne ble trilogien en av 1980-årenes store bestselgere, og har betydelige kvaliteter som miljøskildring fra Nord-Norge. Det gjelder også for de tre sammenhengende romanene \"Dinas bok\" (1989), \"Lykkens sønn\" (192) og \"Karnas arv\" (1997), som har handlingen lagt til 1800-tallet.

NRK2 søndag kl 20.10

Egenproduksjon fra Kulturavdelingen
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Ales Ree
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Herbjørg Wassmo og Anne Grosvold (Foto: Scanpix)