Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 31. mai 2009 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Møte med folk utenfor allfarvei

Oddgeir Bruaset er programleder for
Oddgeir Bruaset er programleder for "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu". (Foto: Rune A. Hansen)
Fremdeles finnes det mennesker som har slått seg ned milevis utenfor allfarveien – på et skjær i havet, på en fjellhylle eller i en veiløs avkrok langt ute i villmarken. – Alle har en spennende historie å fortelle, sier programlederen for serien, Oddgeir Bruaset.

"Vi bur oppå ein plass der som ingen skulle tru at nokon kunne bu", heter det i sangen om Anne Knudsdotter. Før var det mange som levde slik, nå er det bare noen få. Fremover våren blir det gjensyn med noen av disse menneskene som bor slik fordi de vil, ikke fordi de må. De mener de får mer ut av livet ved å leve på en fredelig plett i enkle kår enn å stresse i en bygate i kamp med klokka.

- Målet er å gi et innblikk i hvordan livet til disse menneskene arter seg, hvilke tanker de gjør seg og hvilke holdninger de har. Kanskje har de til og med et viktig budskap å formidle, sier Oddgeir Bruaset om serien som tidligere er sendt i desember i fjor.

Sin egen herre
I kveld skal vi besøke Nils Storås, visstnok den eneste som ennå bor på en veiløs gård på Sunnmøre. Han holder til høyt oppe i lia, ved innløpet til Storfjorden. Her har han levd nesten hele livet, de siste årene mo alene, og han akter å bli boende, selv om helsa skranter og at han er en kar som liker å være sammen med andre. Til gjengjeld er Nils Storås sin egen herre som gjør akkurat det som faller ham inn, der han står på gårdstunet og har fritt utsyn over halve Sunnmøre.

Han er sunnmøring i hele sitt vesen. Han er sparsommelig, nøysom og oppfinnsom. Han er selvstendig og selvhjulpen. Han er for eksempel sin egen frisør og sin egen tannlege.

Selv om dagene har vært både slitsomme og magre, har mannen humør. Og mest av alt ler han av seg selv. Han liker å leke, selv om han er godt over 60. Men på bunnen er han en tenksom mann, og han vet å gi uttrykk for tankene og meningene sine. Den som bor slik til at han ser sju sogn på en gang, blir vidsynt, mener han. I det minste liker han å tro det i det lengste.

Programmet er sendt tidligere

Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Møre og Romsdal
Programleder Oddgeir Bruaset
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53