Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 20. mai 2005 kl 00.05 Sikter mot stjernene

Den neste store?

Rufus Wainwright vekker stor begeistring hos kritikerne. (Foto: Universal Music Norge)
Rufus Wainwright vekker stor begeistring hos kritikerne. (Foto: Universal Music Norge)
Hvis du liker god musikk, men ennå ikke har stiftet bekjentskap med sangeren, låtskriveren, artisten og ikonet Rufus Wainwright, har du mye godt i vente. I hvert fall dersom vi skal tro fansen hans, som blant andre består av Sir Elton John, Sting, Neil Tennant fra Pet Shop Boys, The Scissor Sisters og Keane.

Rufus Wainwright er aktuell med sitt fjerde album "Want Two" som ble spilt inn samtidig med det foregående albumet "Want One" (2003).

Blandingen av kabaret, folk og rock har forført både kritikere og en stadig større fanskare. – Jeg tror ikke det finnes en bedre låtskriver på planeten, sier Elton John i kveldens musikkportrett. Han er langt fra alene om lovprisingen.

- Det er lett å glemme at Rufus har en helt fantastisk sangstemme midt oppe i den briljante musikken og de geniale arrangementene, sier Tom Chaplin i Keane. I slutten av mars varmet Rufus opp for Keane i et utsolgt Rockefeller i Oslo.

Storslåtte arrangementer
I kveld møter vi moren, søsteren Martha Wainwright som selv er i ferd med å slå gjennom som artist, høyprofilerte fans, produsentene Marcus de Vries og Pierre Marchand, og selvfølgelig artisten selv. Mange mener han har skapt sin egen pop-sjanger, med elementer fra storslått opera, folk rock, kabaretmusikk og elegante arrangementer, og det har fått kritikerne til å kalle ham både pompøs og pretensiøs – men på den riktige måten.

Elton John – fan og støttespiller
Elton John er ikke bare fan, men har også vært en viktig støttespiller. Rufus sto åpent fram som homofil allerede som tenåring, og fikk for noen år siden store problemer med sitt forbruk av narkotiske stoffer. – Han visste akkurat hvordan jeg hadde det, og sa det rett ut: Du må på rehabilitering, forteller Rufus.

I kveld forteller han både om stoffmisbruket, og om hvordan det var å stå fram som homofil så ung. Men aller mest handler det om musikk, og vi får se ham spille live på turné i Storbritannia og i studio i Montreal.

Fra folk rockforeldre
Rufus Wainwright springer ut fra et sterkt musikalsk stamtre som sønn av folk rockerne Loudon Wainwright III og Kate McGarrigle. Han ble født i staten New York i USA, men vokste opp i Montreal i Canada med moren etter at foreldrene skilte seg.

I 1998 debuterte han med det selvtitulerte albumet "Rufus Wainwright" som fikk mye oppmerksomhet i hjemlandet Canada, og havnet på listen over årets beste album hos det anerkjente musikkmagasinet Rolling Stone. I 2001 ga han ut albumet "Poses", som også kunne høste svært gode kritikker.

Britisk musikkportrett (2005)
Originaltittel: Rufus Wainwright – All I Want
Produsert av: Isis Productions
Prosjektleder NRK: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252