Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 5. oktober 2000 kl 19.30 Schrödinger spesial

Schrödinger spesial (ttv)


NRK1 torsdag 5. oktober kl 19.30
Schrödingers spesial

Innblikk i testdukkenes barske hverdag

Alle nye biltyper må gjennomgå en rekke tester før de blir godkjente. Kveldens spesialutgave av Schrödingers katt setter fokus på testdukkene som erstatter mennesker i mange livsfarlige forsøk. I dukken sitter det en rekke sensorer som forteller en datamaskin nøyaktig hvilke krefter hver del av den er blitt utsatt for. Hvis målingene ligger innenfor de grensene loven krever, blir bilen godkjent.

Hvordan fastsettes disse grensene? Hvordan vet man hva de ulike delene av menneskekroppen tåler før det skjer alvorlige skader? Det er en av de mer makabre hemmelighetene bak dukkenes uttrykksløse fasade som blir avslørt i kveldens program.

Redder liv
Testdukkene har sannsynligvis reddet utallige menneskeliv og vært med på å redusere skadene ved trafikkulykker. Straks dukken forlater fabrikken, trår den inn i en farlig verden som stort sett består av en rekke brutale bilkollisjoner. I laboratoriene blir bilene krasjet for å se hvor mye de deformeres. I setene sitter dummyer eller testdukker for å gi svar på hvilke påkjenninger fører og passasjerer blir utsatt for.

Det er 50 år siden de første testdukkene ble tatt i bruk av en oberst i det amerikanske flyvåpenet. Han testet utskytningsmekanismer for flyseter, og brukte seg selv som testperson i en rekke livsfarlige forsøk. De første dukkene var svært primitive, sammenlignet med dagens dummy. En dukke koster i dag 100.000 dollars, er sammensatt av over 300 deler og hver eneste detalj er regulert ved lov.

Det virtuelle mennesket
Men nå er muligens testdukkenes tid forbi. Etter hvert som bilene og trafikkbildet forandrer seg, blir også trafikkskadene annerledes. Disse endringene må testdukkene fange opp, og da blir kanskje de mekaniske menneskekopiene for primitive. Dukkene vil bli erstattet av det virtuelle mennesket. I kyberrommet kan man dessuten krasje biler uten at det koster noe.

NRK1 torsdag kl 19.30

Egenprodusert ved forskningsredaksjonen i NRK Sør-Trøndelag
Programleder: Eiliv Flakne
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)