Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. januar 2004 kl 19.55 Ansikt til ansikt: Kolbein Falkeid

Mektig og kjær dikter

Morten Krogvold møter dikteren Kolbein Falkeid i seriens siste portrett. (Foto: Morten Krogvold)
Morten Krogvold møter dikteren Kolbein Falkeid i seriens siste portrett. (Foto: Morten Krogvold)
Mens fotografen bruker kameraet til å fange det han ser, formidler dikteren sin kunst med ord. I siste program av "Ansikt til ansikt" møter Morten Krogvold dikteren Kolbein Falkeid.

I Haugesund, omgitt av kystlandskapet som har preget diktningen hans, møtes de to kunstnerne. Samtalen går blant annet rundt inspirasjon, skriveprosess og sorgen over datteren.

Ikke havets dikter
- Er du en slags 17. mai-sløyfe i Haugesunds festtaler? spør Krogvold. – Jeg tror de er glade i meg, det er en liten by, vet du. Og jeg har skrevet mye om sjøfolket og mennesket og naturen rundt, slik Hans Børli skriver om skogene sine – uten at han vil bli kalt for skogens dikter, svarer Falkeid. Selv ønsker han ikke å bli havets dikter.

En bauta over datteren
Diktsamlingen "En annen sol" (1989) ble en suksess, og regnes som Falkeids store gjennombrudd. Diktene tilegnet han datteren Helga som valgte å ta sitt eget liv.

Hvorfor tror han selv at denne diktsamlingen ble så populær? – Alle mennesker konfronteres med en eller annen katastrofe, svarer Folkeid. – En kone dør, en far eller mor dør, en datter dør… Det er en del av livet. Jeg tror ikke jeg tenkte over terapi en gang. Jeg ville skrive om henne usentimentalt, men med tanke på å sette en bauta over hennes liv. Det var en bok jeg ikke ønsket berømmelse for en gang. Men det er bedrøvelig at det er så mye sorg og så mye ulykke i verden at mennesker trenger den boken, fortsetter han. – Jeg blir litt trist av det.

Om "Ansikt til ansikt"
Morten Krogvold får sine foto-objekter til å åpne seg foran tv-kameraene i serien "Ansikt til ansikt". Krogvold er en av Norges mest anerkjente fotografer, og er kjent for å få både kongelige og andre til å vise nye sider av seg selv i bildene.

I portrettserien møter vi Liv Ullmann, biskop Gunnar Stålsett, Grethe Kausland, Anne-Cath. Vestly, Johan Brun, Erik Bye, Tove Nilsen og Kolbein Falkeid.

- Det har vært utrolig inspirerende for meg å jobbe med "Ansikt til ansikt". Møtet med disse sterke personlighetene har handlet om den gode samtalen mer enn det journalistiske intervjuet, sier Krogvold.

Tredelt prosjekt
Tv-serien "Ansikt til ansikt" er en del av et tredelt prosjekt. Bildene som ble tatt under opptakene, er utstilt på Henie Onstad Kunstsenter f.o.m. 20. november. Samme dato kommer også en bok om møtene mellom fotografen og kulturpersonlighetene. Boken utgis av Dinamo Forlag og er ført i pennen av NRK-journalist Lisbeth David-Andersen.

Portrettprogram
Produksjon: NRK Kultur i samarbeid med Fabelaktiv as
Regi: Ninja Benneche, NRK Kultur
Produsent: Terje Nilsen, Fabelaktiv
Prosjektleder: Siw Winther, tel: 93 08 53 32
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, 23 04 86 96