Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. februar 2010 kl 21.30 Det nye landet: Kvinnene

Nye slag i kvinnekampen

Tahira Iqbal kom til Norge som fjortenåring i 1983, og det tok seks år før hun begynte å lære seg det norske språket. Foto: Pandora Film
Tahira Iqbal kom til Norge som fjortenåring i 1983, og det tok seks år før hun begynte å lære seg det norske språket. Foto: Pandora Film
Tahira Iqbal måtte overbevise sin far da hun ønsket å ta seg jobb. "Sara" ble fraktet til Norge for å selges på gaten. Innvandrerkvinnenes møte med Norge har ført til små og store slag.

Fjerde episode av serien om norsk moderne innvandringshistorie handler om innvandrernes møte med et av verdens mest likestilte land.

Likestillingens land
Når de store innvandringsgruppene kommer til Norge på begynnelsen av 70-tallet, møter de et land i forandring. 70-tallet er tiåret da norske kvinner kjemper og vinner mange slag. Fra forventninger om å skulle være hjemmeværende husmødre, krever kvinnene sin plass i arbeidslivet og forlanger lik lønn for likt arbeid. Samtidig kommer en ny gruppe kvinner til landet.

Ut av hjemmet
Tahira Iqbal kom til Norge som fjortenåring i 1983. Seks år senere var hun gift med en mann fra hjemlandet, hadde tre barn og kunne fortsatt ikke snakke skikkelig norsk. Da hun ville ut i arbeidslivet, måtte hun overtale sin mann og deretter sin far. I dag er pakistanske jenter overrepresentert på prestisjeutdanninger. Tahiras datter studerer medisin.

Kvinnenes skjebne
I fjerde episode av "Det nye landet" møter vi også blant andre Ezzat Sadegh som kom høyt utdannet til Norge fra Iran, men slet med å få jobb, "Sara" som fikk en pille i brusen i et land i Afrika og levde tre år som sexslave i Midt-Østen og Norge, og Safia Yusuf Abdi, som flyktet til Norge med sine tre døtre. Da Safias datter Sulekha ble mer og mer norsk, ble familien splittet.

Om serien
Første episode av "Det nye landet" forteller om arbeiderne som kom for noen år, men ble livet ut. Andre episode tar for seg flyktninger drevet vekk fra sitt land, og Norge som vil hjelpe, men som frykter falske flyktninger. I tredje episode settes søkelyset på innvandringsmotstand, rasisme og kampene i innvandringens kjølvann. Fjerde episode skildrer innvandrernes møte med et av verdens mest likestilte land, og femte og siste episode av serien er viet barna som vokser opp som nordmenn.

Norsk dokumentarserie i fem deler fra 2009
Regi: Lars Petter Gallefoss
Manus: Nedim Dizdarevic, Carolina Maira Johansen, John-Kaare Hoversholm
Produsent: Pandora Film / Morten Offerdal
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl, 924 03 873 / 230 44 576
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, 815 65 900
Publikumssevice