Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 6. september 1999 kl 19.30 Reportasjen: En skrue løs

Reportasjen: En skrue løs (t)

NRK2 mandag 6. september kl 19.30
Reportasje: En skrue løs

Invalidiserende tvangstanker

Danske Rikke Meyer er ei intelligent jente i 20-årene. Hun er ikke gal, bare sykelig opptatt av skoene sine. \"En skrue løs\" handler om hva som skjer når mennesker rammes av tvangstanker.
Rikke Meyer har i årevis vært sykelig opptatt av skoene sine. De må stå oppstilt på en helt spesiell måte, ellers blir hun syk. Svært syk. Hun kan ikke fri seg fra den sprø tanken at hvis ikke skoene står på en bestemt måte, så vil noen hun holder av dø.
Rikke lider av tvangstanker. Hun vet godt at det er en fiks idé, men hun kan ikke la være. Denne og andre tvangshandlinger har vært årsak til at hun ikke har turt å gå utenfor døren.

Mange lider
Rikke er én av rundt 100.000 dansker som lider av sykdommen OCD. En sykdom som forstørrer alminnelige menneskers små ritualer og gjør dem til destruktive tvangshandlinger og smertefulle besettelser.
I reportasjen \"En skrue løs\" møter vi blant andre Rikke som forteller om sitt liv og de tyranniserende ritualene.

Kontroversiell behandling
Sykdommen er merkelig, og behandlingen er kontroversiell. OCD er en biologisk betinget sykdom som den utskjelte lykkepillen kan hjelpe med å bekjempe. Og dersom pillen kombineres med den rette terapeutiske behandlingen, så kan OCD-rammede hjelpes bort fra en meget tvangspreget og smertefull hverdag.
Sykdommen skiller seg fra andre sinnssykdommer vet at de OCD-rammede vet at det er fullstendig sprøtt å tro at noen kommer til skade bare fordi skoene ikke er oppstilt på en bestemt måte. Eller fordi hendene ikke er vasket 117 ganger. Men de kan ikke la være. De gjør det igjen og igjen.

NRK2 mandag kl 19.30

Dokumentar - innkjøp
Produsert av Danmarks Radio (1997)
Tilrettelagt av Jeppe Gaardboe, Danmarks Radio
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41