Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 13. mars 1999 kl 21.30 Herskapelig

Herskapelig (ttv)


NRK1 lørdag 13. mars kl 21.30
Herskapelig (7:9)

Med intakt dansesal fra 1877
Den storslagne Melgården på Rena, som eies av familien Mykleby, står for tur i kveldens \"Herskapelig\". Melgården rommer blant annet en praktfull dansesal som står fullstendig uforandret fra 1877. Salen er 14 meter lang og ni meter bred og har åtte langbenker langs veggene.
Det var nok herskapelige ball og fester i gamle dager i og med at man bygget private dansesaler på størrelse med losjens festsaler. Dansesalen på Melgården på Rena er utstyrt med stort musikk-galleri, et fantastisk utformet tak og intakte rullegardiner og gardinoppheng fra 1877. Gardinene er stort sett trukket for slik at solen ikke slipper inn og falmer interiøret.

Skogdrift er primærnæring
Melgården har en innmark på 200 dekar og skogen utgjør hele 50.000 dekar. Det er med andre ord skogsdriften som er sentral på Melgården. Navnet Melgården kommer av mellom-gården og ikke mel som mange vil tro.
Gården drives av Kirsti Marit Mykleby og hennes sønn Tollef. Tollef Mykleby er utdannet forstmann fra Ås Landbrukshøgskole og er i ferd med å ta kokkeutdanning fra Cordon Bleu i London. Han skal nå i gang som kokkelærling på restaurant Aqua på Aker Brygge i Oslo.

Sjarmerende
Gamlebygningen er et sjarmerende hus med velproporsjonerte, lavloftete stuer og smårutete vinduer. I hjørnestuen er møbleringen preget av rokokko, her inne finnes dessuten et stort gulvur signert av Johannes Bjerke på Toten. Her oppbevares også familien Myklebys gamle sølv som er en interessant samling bestående av svensk, dansk og norsk sølv.
Den nye bygningen på gården ble reist i 1877 etter tegninger av arkitekt Nestor Gregorius Thomassen, en imponerende sveitserisert bygning. Til gården hører også en parkmessig anlagt have.
NRK1 lørdag kl 21.30

Bilde (via Scanpix/Internett/Data-TV)
1. Toppen Bech og Tollef Mykleby foran hovedbygningen på Melgården på Rena. (Foto: Ingeborg Haftorn).
2. Toppen foran et vakkert skap i en av salene på Melgården. (Foto: Ingeborg Haftorn).

Egenprodusert underholdning
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programleder: Toppen Bech
Prosjektleder: Mette Janson