Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. mai 2006 kl 13.45 Babettes gjestebud

Prisbelønt, stillferdig storfilm

Babette steller i stand et overdådig måltid for den lille byens innbyggere
Babette steller i stand et overdådig måltid for den lille byens innbyggere
Babette er en politisk flyktning fra Paris, som dukker opp i en dansk kystby på 1800-tallet. Her søker hun ly hos to eldre søstre, Philippa og Martina. Babette anretter et fantastisk måltid, og under måltidets gang blir søstrene inspirert til å se med nye øyne på sine liv.

I "flashback" får vi se at Philippa og Martina var vakre unge kvinner i sin ungdom, som lot sjansene til kjærlighet og berømmelse gå fra seg, og i stedet søkte tilflukt i en streng, men overfladisk religion. Babette har en hemmelighet som gjør at de eldre damene kan få en ny sjanse i livet. Det overdådige måltidet står i kontrast til damenes strenge protestantisme, og Babettes mening er at damene, i tillegg til den gastronomiske nytelsen, også skal få et rikere følelsesliv.

Om filmen
"Babettes gjestebud" er basert på Karen Blixens roman av samme navn, og vi møter blant andre to skuespillere fra Ingmar Bergmans "stall": Bibi Andersson og Jarl Kulle. Filmen fikk Oscar for beste utenlandske film i 1987, og i samme år også British Award for Best Film (BAFTA).

Dansk/fransk spillefilm fra 1987
Originaltittel: "Babettes gæstebud"
Regi: Gabriel Axel
I rollene: Stéphan Audran, Jean-Philippe Lafont, Gudmar Wivesson, Jarl Kulle, Bibi Andersson, Bodil Kjær, Birgitte Federspiel
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83