Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 18. januar 2001 kl 22.30 Profil: Profil: Gumboots - historien

Profil: Gumboots - historien

NRK2 torsdag 18. januar kl 22.30
Profil: Gumboots - historien

Musikal med gummistøvler

Gummistøveldansen ble til i gullgruvene i Sør-Afrika på slutten av 1800-tallet. Gruvearbeiderne arbeidet i mørket og fikk ikke lov til å snakke med hverandre. De utviklet sitt eget \"språk\" ved å slå på gummistøvlene sine. Musikalen \"Gumboots\" fra 1999 er en hyllest til en stor del av Sør-Afrikas kulturelle og politiske arv. Kveldens program er historien om tilblivelsen av musikalen \"Gumboots\".

Musikalen har vunnet internasjonale priser og er nå på vei til Broadway. Seks unge menn med gummistøvler og arbeidstøy gir en magisk forestilling som kombinerer musikk og sang, basert på den gamle gummistøveldansen. Kommunikasjonen foregikk ved å slå på gummistøvlene og klirre med fotlenkene. Denne underholdningen har utviklet seg til å bli en kunstform for arbeiderklassen i Sør-Afrika, som har vist seg å appellere til resten av verden også.

London-avisen \"The Evening Standard\" skriver at \"musikken har skiftende stemninger - fra \"Bumpo Jive\" til \"Hiyo! Hiyo!\", som handler om døende gruvearbeidere. Men framfor alt er musikalen et livsbejaende dokument om den skapende krafts seier over grusomme odds\".

NRK2 torsdag kl 22.30

Innkjøpt dokumentar
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Fra musikalen \"Gumboots\": Sipho, Shorty, Thami, K.K. og Nicholas