Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. desember 2005 kl 20.00 Nobels fredspriskonsert 2005

Musikalsk Nobel-hyllest

Katie Melua er en av artistene som opptrer på Nobels fredspriskonsert. (Foto: Simon Cowler/Dramatico)
Katie Melua er en av artistene som opptrer på Nobels fredspriskonsert. (Foto: Simon Cowler/Dramatico)
Oslo Spektrum er stedet, og på scenen står artister som Gladys Knight, Duran Duran, Yo-Yo Ma, Madrugada og Kringkastingsorkestret. Skuespiller Salma Hayek er konferansier. Anledningen er den tradisjonelle musikalske hyllesten til årets vinnere av Nobels fredspris.

Artister fra hele verden samles i Oslo Spektrum for å spre budskapet om fred og for å hylle årets fredsprisvinnere, Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og dets generaldirektør Mohammed ElBaradei.

I år det er det den meksikanske Hollywood-stjernen Salma Hayek som er konferansier og programleder. Hayek slo gjennom i "Desperado" (1995), og hun ble Oscar-nominert i 2003 for tittelrollen i "Frida".

Rutine og stjerneskudd
Blant stjernene finner vi rythm’n' blues-legenden Gladys Knight. Med sine 36 album og en sangkarriere som begynte da hun var fire, er hun i dag en av musikkbransjens mest respekterte artister.

21 år gamle Katie Melua har ikke samme rutinen, men det kan godt hende at hun også får en lang karriere. Den georgisk-engelske sangfuglen fikk sitt gjennombrudd i 2004 da hun blant annet ble den mestselgende kvinnelige artisten i England. Melua var med på 46664-konserten for Mandela i Tromsø i sommer.

80-tallshelter
De er blant det beste fra 1980-tallet, dette utskjelte tiåret da dårlig smak var legitimt. Duran Duran har maktet kunststykket å både være populære da og gjøre comeback i våre dager. De tre blad Taylor, Nick Rhodes og vokalist Simon LeBon er igjen tilbake i rampelyset, nå med albumet "Live from London". I kveld er de altså "live from Oslo".

Klassisk
Nobelkonserten har alltid bestått av flere typer musikalske uttrykk, så også i år. Klassisk musikk er rikt representert ved den verdenskjente cellisten Yo-Yo Ma, sangdivaen Katherine Jenkins og vårt eget Kringkastingsorkester, dirigert av Martin Yates.

I tillegg spiller Madrugada, Juanes, Westlife, Sugarbabes og Ska Cubano.

Direktesendt samproduksjon mellom NRK, Dinamo Story og IMG (2005)
Prosjektleder NRK: Gitte Calmeyer, tlf 23 04 99 42/93 02 10 91,
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 77 51/92 01 55 79,