Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. mai 2001 kl 20.00 Ivo Caprino - askeladden som vant hele kongeriket

- Jeg fant, jeg fant, sa Ivo

Ivo Caprino på 80-års dagen med to av sine kjære figurer, Espen Askeladd til venstre og tanntrollet Baktus til høyre (Foto: Odd Steinar Tøllefsen, Aftenposten)
Ivo Caprino på 80-års dagen med to av sine kjære figurer, Espen Askeladd til venstre og tanntrollet Baktus til høyre (Foto: Odd Steinar Tøllefsen, Aftenposten)
Av alle figurene Ivo Caprino skapte var Askeladden den han likte best. Askeladde var den stadige optimisten som alltid fant nye ting som kom til nytte. Og slik var Ivo Caprino selv også. Andreas Diesen har satt sammen dette programmet om filmskaperen, figurmakeren og eventyrfortelleren, kort sagt mannen som har gitt oss et alibi for å være barnlige selv i voksen alder.

Ivo Caprino døde 8. februar i år, og ble bisatt 17. februar, på dagen han skulle ha fylt 81 år. ”Hvem skal leke med oss nå?” skrev Dagbladets Sverre Gunnar Haga. Og leken var i sannhet en stor del av Ivo Caprinos liv. Det begynte forsiktig med kortfilmen ”Tim og Tøffe” i 1949. Så kom ”Veslefrikk med fela” i 1952, som han fikk prisen for beste barnefilm for i Venezia. Deretter kom alle de kjente og kjære figurene som fortsetter å glede nye generasjoner: ”Den standhaftige tinnsoldat” og ”Karius og Baktus” i 1955, ”Askeladden og de gode hjelperne” i 1961 og ”Reveenka” i 1962, samt mange andre.

Televimsen
Med figuren Televimsen tok Ivo Caprino fjernsynsmediet i bruk. Denne serien med den impertinente lille mannen med meninger om alt ble sendt i perioden mellom 1963 og 1968, og teksten var av Arild Feldborg. En annen tv-figur var lille Josefine som hadde vanskelig for å sovne om kvelden, og stadig hadde nye barnevakter å snakke med.

Filmen ”Flåklypa Grand Prix” kom i 1975, og ble en stor suksess – ikke bare på film. Ivo Caprino var helt til det siste full av livslyst og nye ideer, og han fikk oppleve suksessen med dataspillversjonen av ”Flåklypa Grand Prix”. Da Caprino døde, var spillet solgt i 85 000 eksemplarer, en av de største suksessene noensinne på det norske spillmarkedet.

De gode hjelperne
Som en ekte askeladd hadde også Ivo Caprino gode hjelpere. Figurmaker Bjarne Sandemose arbeidet sammen med Ivo Caprino i mange år. Det samme gjorde hans mor, Ingeborg (Ingse) Gude. Caprinos datter har laget noen modeller, og Aukrustfigurene er laget etter Kjell Aukrusts tegninger av Ingeborg Isdahl Riser. Ivo Caprino var meget bestemt på at det han og de gode hjelperne skapte var figurer, ikke dukker.

Ivo Caprinos trolske, lille eventyr Hunderfossen utenfor Lillehammer står som et monument over mannen som var nysgjerrig på det meste. Hele Norge, fra nord til sør, unge og gamle, hadde et forhold til ham. Alle var – og er – glade i og stolte av filmskaperen, tusenkunstneren, eventyrfortelleren, oppfinneren og gledessprederen Ivo Caprino.

Egenprodusert underholdning
Programansvarlig Andreas Diesen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Ivo Caprino på 80-års dagen med to av sine kjære figurer, Espen Askeladd til venstre og tanntrollet Baktus til høyre (Foto: Odd Steinar Tøllefsen, Aftenposten)
2. Ivo Caprino ble i 1989 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sin nyskapende innsats i norsk film. Her foran bilen fra ”Flåklypa Grand Prix”, Il Tempo Gigante (Foto: Henrik Laurvik, NTB)
3. Ivo Caprino og ”de gode hjelperne” under prøver på ”Flåklypa Grand Prix” (Foto: NRK)