Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 20. juli 2009 kl 22.15 Dokusommer: I skuggen av månen

Gjenskaping av månelandingen

Gjenoppdagelse av filmklipp og skildringer fra de gjenlevende astronautene gir unike skildringer av månelandingene mellom 1968-1972. (Foto: DOX Productions LTD / Channel 4 International)
Gjenoppdagelse av filmklipp og skildringer fra de gjenlevende astronautene gir unike skildringer av månelandingene mellom 1968-1972. (Foto: DOX Productions LTD / Channel 4 International)
Fra 1968 til 1972 ble ni amerikanske romskip sendt til månen. I denne dokumentaren møter vi 10 gjenlevende astronauter som forteller om sin personlige og eventyrlige opplevelser.

Dokumentaren viser fascinerende vitneutsagn fra førstehåndskilder og visuelt arkivmateriale som er hentet ut og forbedret fra de originale NASA filmene, mye av det aldri vist før. Resultatet er et nært fortalt eventyr fra virkeligheten som handler om farer, trusler, stolthet og lidenskap i helt spesiell del av verdenshistorien.

10 gjenlevende astronauter
De 10 astronautene som medvirker i filmen, var alle med på en eller flere av de spektakulære Apolloferdene, og i filmen gjengir de sine personlige opplevelser som er både vittige, velformulerte og svært følelsesladede. Astronautene er Jim Lovell, Dave Scott, John Young, Gene Cernan, Mike Collins, Buzz Aldrin, Alan Bean, Edgar Mitchell, Charlie Duke og Harrison Smith.

Gammelt materiale på ny
Filmskaperne Duncan Copp og Chris Riley brukte flere uker i NASA-biblioteket der de studerte meter på meter av filmer fra ekspedisjonene. Noen av rullene hadde ikke vært åpnet på 30 år, og studiet deres oppdaget mange historiske perler. Deriblant fant de noen utrolige bilder fra verdensrommet, som de i ettertid fikk gjenskapt i en kvalitet som ikke ligner noe vi har sett av denne typen bilder tidligere. Bildene fra romskipenes kontrollrom er satt sammen og synkronisert med lydopptakene som ble gjort av hovedkontrolløren. Slik er historiske øyeblikk fra mange dramatiske scener gjenskapt med stor umiddelbarhet.

Materialet er nydelig sammenvevd i en rørende, nostalgisk og inspirerende film til orkestermusikk av Philip Sheppard.

Dokumentaren er sendt tidligere.

Britisk dokumentar (2007)
Original tittel: In The Shadow of The Moon
Produsert av DOX Productions LTD / Channel 4 International
Regi: David Sington
Produsent: Duncan Copp
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716/ 23 04 40 79
Publikum bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900