Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 3. januar 2008 kl 19.55 På cruise med kongeskipet Dannebrog

På tokt med den danske kongefamilien

Kronprinsesse Mary, kronprins Frederik og prins Christian om bord kongeskipet Dannebrog (Foto: DR Medier, Internationalt salg)
Kronprinsesse Mary, kronprins Frederik og prins Christian om bord kongeskipet Dannebrog (Foto: DR Medier, Internationalt salg)
Vi blir med på det danske kongeskipet på cruise som ble gjort i fjor sommer. Sesongen brakte dronning Margrethe og hennes følge på et historisk besøk i Hellas, og kronprins Frederik og kronprinsesse Mary på deres første sjøreise med lille prins Christian.

Kronprins Frederik, som er utdannet i marinen, beskriver de gylne ungdomsdagene om bord i skipet, hvor purseren skremte vettet av ham og broren med historier om Rasmus Sjøtang, monsteret som holdt til dypt nede under dekket på Dannebrog.

Hardt arbeid og store øyeblikk
Dannebrog er ikke bare kongefamiliens flytende palass og base på deres mange besøk til Grønland, Færøyene og steder i Middelhavet. Skipet er også arbeidsplass for rundt 35 nye marinesoldater hvert år, som får sin trening om bord før Dannebrog ønsker den kongelige familie velkommen til en ny sesong. For rekruttene på 18-19 år er det en stor opplevelse, med både hardt arbeid og store øyeblikk. Vi følger Mason, Nybroe, Sparks og Chef mens de "deler" den kongelige yacht med kongefamilien en solrik sommerdag.

Kongelige og fotfolk
I programmet får seerne både et glimt av de kongelige gemakker om bord, så vel som de mer beskjedne kvarterene til de vanlige sjøfolkene. Rekruttene som gjør militærtjeneste, blir imidlertid ikke behandlet så strengt. Når bølgene går som høyest, får de lov til å oppholde seg midtskips i den kongelige middagssalongen hvor Dannebrog beveger seg stille og rolig.

Dansk dokumentar
Kontaktperson: Hilde Ljøen, tlf: 23 04 72 36 / 95 70 11 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no