Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 10. juni 2005 kl 19.55 Livets reise: Hav av liv

I begynnelsen...

Slimålen kan forsvarer seg ved å omdanne vann til slim. (Foto: James Honeyborne/BBC Worldwide)
Slimålen kan forsvarer seg ved å omdanne vann til slim. (Foto: James Honeyborne/BBC Worldwide)
Hva er liv? Hvordan oppstod det? Hvorfor? Og når? I denne serien presenteres livets historie, fra den spede opprinnelsen med små organismer for millioner av år siden, til mennesket slik vi er i dag. Første episode begynner i havet, livets vugge.

Det finnes mer enn 10 millioner plante- og dyrearter på jordkloden. Alle er ulike svar på det samme spørsmålet: Hvordan holde seg i live? Denne bredt anlagte serien forklarer hvordan millioner av år med evolusjon har resultert i et enormt mangfold av arter, hver med sine styrker og svakheter.

Grafisk rekonstruksjon
Ved hjelp av imponerende grafikk og flotte bilder gjenskapes utviklingen fra de minste og mest primitive skapningene til klodens mest avanserte, nemlig mennesket. Det er en lang reise til sjøs, på landjorda og i luften – en fascinerende historie om kanskje det største underet av alle; livet selv.

Det startet i havet
Havet utgjør omtrent 70 prosent av klodens overflate, og det er kanskje ikke så underlig at det var her livet oppstod. Havet er hjem for alt fra plankton til blåhval. I første program blir vi bedre kjent med noen av de forskjellige formene for liv som har tilhold i havet:

Vi er vitne til den største samlingen av blåhvaler som har funnet sted i manns minne. Det blir et lekent møte med delfiner, og en nærmere kikk på en av havets mest spesielle fisker; slimål.

Ved hjelp av avansert grafikk og dataanimasjoner reiser vi tilbake til en tid da det virkelig var utrygt i havet. Særlig hvis man skulle være så uheldig å støte på en sulten - og det var de nesten konstant - Megalodon. Megalodon var en monsterhai på en størrelse med en buss, omtrent 12 ganger større enn dagens hvithai. Med trekantformede tenner på opptil 15 cm, og en appetitt på et tonn kjøtt per dag, var den en veritabel drapsmaskin.


Innkjøpt engelsk naturprogram (2005)
Originaltittel: Journey of Life
Programleder: Steve Leonard
Produsert av BBC Worldwide
Presseansvarlig: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 32/92 01 55 79,