Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. mars 2001 kl 18.30 Newton

Newton (ttv)

NRK1 søndag 11. mars kl 18.30
Newton

Møte med klippegrevlingen

Visste du at elefanten har en lillebror? Han er på størrelse med et marsvin, men var en gang så stor som en bjørn. Han har levd i over 50 millioner år og har utviklet en utrolig klatreevne og mange andre spesielle egenskaper som gjør at han kan unngå sine verste fiender.

Klippegrevlingen kalles han, og det er føttene og støttennene som spesielt knytter ham til elefanten.

Ørnen synes klippegrevlingen er en delikatesse, men dyret er vanskelig å fange. Ørnen har nemlig som taktikk å angripe byttet sitt når det blir blendet av sola, men klippegrevlingen har evnen til å se rett mot sola uten problemer. Det er som om den har innebygde solbriller, og den kan derfor lett unngå å bli middagsmat ved å smette unna og gjemme seg i hulene sine.

Samtidig gjør denne egenskapen at det blir svært mørkt for klippegrevlingen inne i hulen. Men dyret har utviklet et annet særegent trekk. Den har nemlig ultrafølsomt hår over hele kroppen som gjør at den kan føle seg fram gjennom kroker og kriker.

Klippegrevlingen er et sosialt dyr. De vet hvordan de kan ha nytte av hverandre, og de vet også hvordan de kan utnytte solbadende turister i Afrika! Du får vite hvordan i den fantastiske filmen Newton sender i kveld.

Ellers i kveld kårer Ole forrige ukes vinner og har ny konkurranse på lager.

NRK1 søndag kl 18.30
Blir også sendt lørdag (NRK2)

Egenprodusert populærvitenskapelig program fra Barn- og ungdomsredaksjonen Programleder og forteller: Ole André Sivertsen
Prosjektleder: Tana Haugen
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna-marie.normann@nrk.no)