Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 15. august 2011 kl 17.30 Rødt, hvitt og skrått

Den vanskelige kjærligheten

Inge Aas og Kjersti Fjeldstad traff hverandre i demonstrasjonstog på 70-tallet og falt straks for hverandre. — Det var noe som traff meg i hue. Noe hardt og bløtt og godt og utfordrende, forteller Kjersti. Foto: Fabelaktiv
Inge Aas og Kjersti Fjeldstad traff hverandre i demonstrasjonstog på 70-tallet og falt straks for hverandre. — Det var noe som traff meg i hue. Noe hardt og bløtt og godt og utfordrende, forteller Kjersti. Foto: Fabelaktiv
Mange lesbiske og homofile par lever gode og lange kjærlighetsliv, men det finnes dem som har stukket kjepper i hjulene for alle som fritt ønsket å leve ut sin kjærlighet.

Gårdbrukerne Axel Horn og Svein Hagesæter har holdt sammen i snart førti år, og ifølge Svein har det vært et eventyr. Inge Aas og Kjersti Fjeldstad møtte hverandre i et demonstrasjonstog på 70-tallet. — Det var noe som traff meg i hue. Noe hardt og bløtt og godt og utfordrende, forteller Kjersti.

Homsemytene
Mytene om kjærlighetslivet til homofile og lesbiske er mange. De mest utbredte forestillingene finnes i heterofile menns fantasi. "Det virker som om menn tror at to kvinner bare ligger og venter på at en rørlegger skal komme og stake opp. Noen ganger er det viktig å si at lesber knuller så fillene fyker", sier BLIKK-journalisten Kjersti Dyrhaug.

Politisk og religiøs motstand
Homofil kjærlighet har hatt trange kår. Både lovverket, kirken, medisinen og opinionen har vært motstandere. "Det å ta kontroll over andre menneskers seksualitet, det er viktig, for seksualiteten styrer så mange ting", sier den lesbiske psykologen Vigdis Bunkholt.

"Homsepesten"
På starten av 80-tallet kom "homsepesten". De første tilfellene av en skummel, ukjent sykdom så først ut til å ramme homofile menn. "Vi trodde først at det var en heterofil, negativ propaganda", sier gårdbrukeren Axel Horn. "Det var som om en farsott av angst spredte seg over riket", forteller homoaktivisten Kim Friele.

Hiv og aids skapte mye oppmerksomhet omkring homofili, og paradoksalt nok endret holdningene til homofili seg raskt i riktig retning i befolkningen. "Plutselig sa de "homofil" høyt og tydelig på radioen", sier skuespilleren Kjersti Fjeldstad.

Kampen for like rettigheter
Litt etter litt har rettigheter og lovverk kommet etter. Da den nye ekteskapsloven ble vedtatt i juni 2008, var homofile og lesbiske likeverdige i juridisk forstand. For Wenche Lowzow var det en spesiell dag. Hun var tilbake til stortingsbygningen for første gang på 23 år siden hun ble frosset ut av rikspolitikken fordi hun sto åpent fram som lesbisk.

Om serien
"Rødt, hvitt og skrått" er en serie på fire programmer, der norske homofile og lesbiske i alle aldre forteller sin historie om det å vokse opp som homofil i Norge.

Kommentarene blir lest av Dennis Storhøi.

Sendt tidligere.

Produsert av Fabelaktiv 2009
Produsent: Terje Nilsen og Arild Halvorsen
Idé, manus og regi: Terje Nilsen
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl/ 92 40 38 73 / 23 04 45 76
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice/ 815 65 900