Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 4. november 2001 kl 20.10 Lonely Planet: Kambodsja

Gedigne kulturskatter - blodig historie

Angkor i det nordvestre Kambodsja er kjent for sine tempelruiner. Det mest kjente og best bevarte templet er Angkor-vat, som regnes som et av verdens underverk.
Angkor i det nordvestre Kambodsja er kjent for sine tempelruiner. Det mest kjente og best bevarte templet er Angkor-vat, som regnes som et av verdens underverk.
Lonely Planet-reporter Ian Wright tar oss i kveld med til hjertet av Sørøst-Asia, nærmere bestemt Kambodsja. Landet har en historie med sult, borgerkrig og folkemord, men har de senere årene blitt et stadig mer populært reisemål. Den hellige byen Angkor er blant severdighetene vi besøker.

Ian begynner med å besøke landets eldste tempel. I det sjette århundre var Phnom Da hovedstaden i Chenla-dynastiet. I dag er det et samfunn av munker og nonner. Ian blir invitert til å bli over natten for å kunne få med seg neste dags markering av Buddhas dag.

Fra Phnom Da reiser Ian til Kampot, som ligger ved foten av Elefantfjellene. Dette fjellområdet var en av Røde Khmers viktigste støttepunkter. Men Ian får fortalt av sin italienske guide at det nå er trygt for vandrere og reisende å besøke den helt spesielle Bokor Hill Station som ble bygd av franske kolonister i 1912.

Men å reise med tog i Kambodsja kan være en tålmodighetsprøve. Det tar Ian en hel dag å komme seg til et feriested ved kysten, Sinhanoukville, hvor han møter en gruppe turister. Sammen tar de båt ut til en øy i nærheten hvor en lokal kokk serverer sine gjester utsøkt sjømat.

Veien til Phnom Penh
Ian får haik med en gruppe mineryddere på vei til hovedstaden Phnom Penh. Men før de kommer så langt, tar de en omvei til en landsby hvor de arbeider med å fjerne landminer. Man antar at det finnes noen sånt som seks millioner udetonerte landminer i Kambodsja etter krigen som har herjet landet mesteparten av de siste 50 årene. Ian blir satt av på en av drapsmarkene like utenfor hovedstaden - en av 450 steder hvor Røde Khmer utførte grusomme massehenrettelser på sine egne landsmenn. Vi får også møte en lokal historiker, Yuk Tank, som har brukt 20 år av sitt liv på å dokumentere folkemordet.

Ian kommer til slutt til Phnom Penh hvor tradisjonell kunst og kultur nå har fått en oppblomstring. Om kvelden får han oppleve en kambodsjansk stand-up-komiker. Det blir en underlig opplevelse for han skjønner ikke et ord.

Angkor
Den siste etappen på reisen bringer oss først til Kambodsjas største innsjø. Ian overnatter hos en lokal familie før han legger ut på turen til Angkor, som betyr "byen". Det er et enormt kompleks av palasser og templer. De ble bygget i perioden 900 - 1400 av kambodsjanske konger. Tempelet Angkor-vat er alene det største religiøse monument i verden, og kalles ofte det åttende underverk.

Om serien
"Lonely Planet" er et velkjent begrep for de reisevante: Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg frem i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er tv-programmene over store deler av verden like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I "Lonely Planet" er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. "Lonely Planet"s reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Reiseserie for og med ungdom - serie 6
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53


Bilder
1. Angkor i det nordvestre Kambodsja er kjent for sine tempelruiner. Det mest kjente og best bevarte templet er Angkor-vat, som regnes som et av verdens underverk.

2. Templene i Angkor var rikt utsmykket, og innimellom kan vi også få et glimt av fortidens storhet.

3. Ian Wright i Angkor der digre trerøtter er i ferd med å "kvele" tempelruinene. De som driver med restaureringsarbeid møter store utfordringer nettopp her.


LENKER
  • Lonely Planet