Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. juli 2007 kl 20.25 Broadway - musikalens storstue

Nye utfordringer

Den nyskapende forestillingen
Den nyskapende forestillingen "A Chorus Line" ble en kjempesuksess (Foto: Granada/WGBH Boston)
"West Side Story" brakte ikke bare et nytt tema på musikalscenen. Den nye typen regissører og koreografer krevde artister som kunne danse, synge og være skuespillere.

Da Jerome Robbins’ "Fiddler on the Roof" hadde vært oppført hele 3.242 ganger i 1972, hadde Broadways verden forandret seg for alltid. Rock’n roll, borgerrettigheter og Vietnam krevde nye talenter, ofte lært opp av pensjonerte mestere som førte musikkteatret i nye retninger. Det kom nyskapende produksjoner som "Hair" – den første musikalen bare med rockemusikk.

Stephe Sondheims "Company" var også noe nytt, det samme var John Kander og Fred Ebbs dynamiske "Cabaret". Bob Fosse fanger opp seksualitet og kynisme forut for sin tid i "Chicago", men det var regissøren og koreografen Michael Bennett som sto for den største suksessen av alle med "A Chorus Line". – Forestillingen forandret musikalen totalt, sier Gerald Schoenfeld, leder for Shubert Organization. Den var en katalysator for å høyne kvaliteten i dette området, og selvfølgelig er dette området det mest populære i New York.

En storstilt PR-kampanje
Med Sondheims "Sweeney Todd" når Broadway-musikalen uventede nye høyder. Forestillingen var historien om en slakter og kannibalisme i London i det 19. århundre. På slutten av 1970-tallet var New York gjenstand for en omfattende PR-kampanje, som kom til å trekke turister til byen i mange år framover.

I programmet er det intervjuer med blant andre skuespilleren Joel Grey, komponisten Marvin Hamlisch, skuespilleren Jerry Orbach, produsenten Hal Prince, forfatteren Frank Rich og tekstforfatteren Stephen Sondheim. Blant høydepunktene er et sjeldent opptak av Ethel Merman som øver til rollen i "Gypsy", og opptak fra den originale produksjonen av "Chicago".

Britisk/amerikansk dokumentar (2004)
Originaltittel: "Broadway: The American Musical"
Programleder: Julie Andrews
Norske kommentarer: Simen Sand
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78 Inger Larsen
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no