Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 14. januar 2004 kl 19.55 Walkabout

Louisiana – backroads

I sin brannrøde pick-up fortsetter Nils og Ronny sin ferd gjennom sørstatene (Foto: Nils og Ronny).
I sin brannrøde pick-up fortsetter Nils og Ronny sin ferd gjennom sørstatene (Foto: Nils og Ronny).
Nils og Ronny reiser videre gjennom USAs Deep South, nå langs støvete "backroads" på landsbygda i Louisiana. Dette er et område preget av fattigdom, våpen, frykt og rasemotsetninger. Men på Walkabout-vis blir det også her plass til humor og varme.

USAs bakside kommer tilsyne i Lake Providence, en av landets absolutt fattigste byer. Her bor 10 000 mennesker, 90% svarte og uten jobb. Her er ingen supermarkeder, bensinstasjoner, kinoer eller fast food-restauranter. Absurd nok sitter de fire siste politimesterne i fengsel, den siste for å ha drevet narkotikasalg fra politistasjonen…

Søsteren til Jerry Lee Lewis
Absurd blir det også når Nils & Ronny kjører inn i Ferriday, en sliten, støvete landsby midt i ingenmannsland. Blant falleferdige skur og nedlagte bensinstasjoner lyser skiltet "JERRY LEE LEWIS MUSEUM and DRIVE THROUGH BAR & LIQOUR STORE". Ikke overraskende vekker dette en viss interesse hos gutta, og dette blir starten på en lang dag i Ferriday...

I det de kjører inn i brennevinssjappa møter de Frankie Jean Lewis, eldstesøsteren til Jerry Lee. God kontakt blir raskt etablert, og Frankie har mye å fortelle. Til tross for at hun driver et museum til ære for sin bror, kan hun styre sin begeistring både for ham og resten av familien.

Nils og Ronny serveres hjemmebrent og avsindige historier til langt på kveld, inntil det hele brått blir avbrutt av kaos idet en lokal mann forsøker å rane brennevinsutsalget, 10 meter fra der Nils & Ronny befinner seg. Frankie Jean henter revolveren for å ordne opp…

Motsetningene lever
Nils og Ronny blir dermed lett sjokkerte vitner til et hårreisende oppgjør mellom svarte og hvite. Det kulminerer i slagsmål og skyting som forteller en del om Lewis-familiens isolasjon fra samfunnet som omgir dem. Like mye blir denne hendelsen et direkte og sterkt bilde på trykket, frykten og hatet som fremdeles setter sitt preg på de segregerte sørstatene. Og alt fanges på kamera….

Om serien
Walkabout er et annerledes reiseprogram, litt utenfor allfarvei, der Nils og Ronny møter uvanlige mennesker på ukjente steder. I denne runden besøker de blant annet sørstatene i USA, driver en dykkerinstruktør til van(n)vidd på Filippinene og drar en tur i Ungarn.

Nils og Ronny kaller programserien "en roadmovie fra resten av verden", og lover en underholdningsdokumentar som inneholder ikke helt dagligdagse opplevelser.


Reiseprogram. Produsert av Nils & Ronny AS i samarbeid med NRK.
Pressekontakt Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79


LENKER
  • Hjemmeside