Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 5. februar 2005 kl 19.55 Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer

Tidspress for brødrene

Brødrene Brumund (Trond Kirkvaag), Gaus (Lars Mjøen) og Roms (Knut Lystad) Dal har dårlig tid. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Brødrene Brumund (Trond Kirkvaag), Gaus (Lars Mjøen) og Roms (Knut Lystad) Dal har dårlig tid. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Tidspresset i forbindelse med hvem som skal bli Norges konge tillater ikke Brødrene Dal å dvele, og takket være kvanterattet er det fort gjort å komme seg over Kattegat til landet som "står med brede bøge". Det selvpåtatte oppdraget blir en suksess, og skal i ettertid vise seg å være et svært viktig bidrag til at vår historie er blitt som den er blitt.

I mellomtiden, i vår egen tid, skjønner Mette-Mari, Snerting og Joste at de har stukket fingrene sine inn i noe som mer og mer minner om et vepsebol. Det er intet mindre enn sterke krefter de tre har satt i sving! Ting er rett og slett i ferd med å bli skumlere enn godt er.

Brødrene Dal på sin side kjemper mot tidsfristen 7. juni, og må igjen benytte kvanterattet for å prøve å løse floken med Karl XIIs gamasjer. De forlater derfor sine to nevøer og niese for å reise dypere ned i historien enn noensinne.

Ikke før er de ute av huset, før de tre får en svært lite hyggelig overraskelse.

Om serien
Brødrene Gaus, Roms og Brumund Dal er tilbake på NRK1 med nye eventyr ti lørdager fremover. Denne gangen reiser de i tid for å finne Karl XIIs gamasjer som har vært sporløst forsvunnet siden han led nederlag ved Fredriksten festning i 1718.

Da Norge ble selvstendig og skrev under traktaten med Sverige i 1905, var det noe med liten skrift som ble oversett: Dersom gamasjene ikke er på plass til 100-årsjubileumet 7. juni 2005, tilfaller nasjonen nabolandet igjen!

Brødrene Dal er plutselig midt i et nytt eventyr: De må finne Karl XIIs gamasjer før det er for sent!

Egenprodusert familieserie fra NRK Barn og Ungdom
Medvirkende: Knut Lystad, Lars Mjøen, Trond Kirkvaag, Agnes Kittelsen, Martin Loic Lotherington, Mads Buer, Johannes Joner, Grethe Kausland, Åsleik Engmark, Linn Skåber, Frank Jørstad, Sigve Bøe, Anne-Cath. Vestly, Helge Reiss og Tom Mathisen.
Regi: Torunn Calmeyer Ringen
Prosjektleder: Annelene Søyland
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10

Vises også i Nett-TV.