Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 18. desember 2004 kl 23.25 Nattkino: Fokus

Aktuell fremmedfrykt

William H. Macy og Laura Dern har hovedrollene i
William H. Macy og Laura Dern har hovedrollene i "Fokus".
Det går mot slutten av Den andre verdenskrig og i New York gror fremmedhatet og antisemittismen fritt. Så fritt at hvemsomhelst kan bli "beskyldt" for å være jøde…

I kveldens nattkino spiller William H. Macy (kjent blant annet fra "Fargo") Lawrence Newman, en heller kjedelig og pertentlig personalsjef i et New York-firma. Han er ikke jøde, men da han begynner å bruke stålinfattede briller, begynner folk å gå ut i fra at han er det. Noe som kan være rent farlig selv under krigen mot nazismen i 1944.

Newman blir helt paranoid og vegrer seg mot å ansette folk han mener ser jødiske ut. En av dem er den vakre Gertrude Hart (Laura Dern) som han syns har et jødisk-klingende navn. Som en skjebnens ironi blir det Gertrude Hart som ansetter Newman i et jødisk firma etter han sier opp jobben sin i sinne. De ender til og med opp som mann og kone.

Frosset ut
Filmen handler om hvor fort hat kan bre om seg og settes i system ved at de uvitende, gærne og håpløse organiserer seg og omsetter ord til handling. I "Fokus" tar hatet form i organisasjonen "Union Crusaders". Dessverre for Newman har han en genial men sprø nabo som er medlem her.

Snart føler Newman og kona seg forfulgt, og de blir regelrett frosset ut av nabolaget. Naboen spilles for øvrig av rockesangeren Meat Loaf.

Filmen er basert på en roman av Arthur Miller og kan sees som en parallell til den økte frykten for muslimer etter terrorangrepene mot USA i 2001.

Amerikansk drama 2001
Originaltittel: Focus
I rollene: William H. Macy, Laura Dern, David Paymer, Meat Loaf
Regi: Neal Slavin
Pressekontakt: Hilde Ljøen