Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. august 2007 kl 19.30 Bergtatt av Everest

Drøm ble mareritt

Tormod Granheim (t.v.) og Tomas Olsson under Everests nordside,
 (Foto: Fredrik Schenholm)
Tormod Granheim (t.v.) og Tomas Olsson under Everests nordside, (Foto: Fredrik Schenholm)
Våren 2006 reiste bestekameratene Tormod Granheim og Tomas Olsson til Tibet og Mount Everest. Deres mål var å bli de to første til å kjøre ski ned fjellets nordvegg. Bare Tormod kom tilbake. I kveld får vi se dokumentaren om den dramatiske turen.

Tormod Granheim og Tomas Olsson startet allerede i 2002 planleggingen av det som skulle ende i triumf og tragedie. Deres felles mål var å nå toppen av Mount Everest 17. mai 2006. 16. mai nådde de toppen.

På vei ned nordsiden brakk Olsson en ski, og falt senere 1700 meter da et rappellfeste røk på omkring 8500 meters høyde. Granheim fortsatte skituren, og lyktes fire dager senere å finne Olssons kropp ved fjellets fot.

Dokumentaren forteller om planleggingen og prøveturene, og følger ekspedisjonen fra starten i Katmandu til det tragiske dødsfallet er et faktum. Vi får se flotte naturbilder samt hjelmkamerabilder av heftig kjøring i bratte fjell og daglige opptak fra fremdriften mot toppen.

I filmen deler Tormod Granheim refleksjonene som kom i etterkant – om ekstremsport, Everest-hysteriet, driften mot å gjøre det ingen andre har gjort, kommersialiseringen av friluftslivet, og om det å miste kontrollen.

Dokumentaren er også sendt i april 2007.

Innkjøpt dokumentar (2007)
Produsert av: Sherpa Film Norway as
Produsent: Truels Zeiner Henriksen
Regi: Lars Nilssen
Manus: Tormod Granheim og Lars Nilssen
Pressekontakt:Hilde Ljøen , tlf 23 04 72 36/ 95 70 11 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no