Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. september 2004 kl 19.55 Faktor: Da hun møtte han

Kjærlighet uten grenser

Ingvill Morolandstø giftet seg med Eugenio Valdes Moré etter å ha bodd flere år på Cuba. Til venstre programskaper Anne Marie Kvassheim. (Foto: NRK)
Ingvill Morolandstø giftet seg med Eugenio Valdes Moré etter å ha bodd flere år på Cuba. Til venstre programskaper Anne Marie Kvassheim. (Foto: NRK)
Stadig flere norske kvinner finner kjærligheten på Cuba. De møter en mann mens de er på reise på øya, gifter seg med ham og tar ham med hjem til Norge. Hva er det med norske kvinner og cubanske menn? spør Faktor-journalist Anne Marie Kvassheim. Og hvorfor velges norske menn bort?

Ingvill Morlandstø er en av kvinnene som forteller om sine opplevelser.

– Du blir litt satt ut, sier hun, og snakker om et samfunn der kvinnene dyrkes på en helt annen måte. Der norske kvinner og menn er eksperter i å "bare være venner", går cubanere alltid ut i fra at det er en tiltrekning mellom en kvinne og en mann som befinner seg i samme rom.

Vil vite hvorfor
Kvassheim hadde lenge lurt på hvorfor stadig flere av hennes single norske venninner fant seg ektemenn på Cuba.

– Det hang kanskje sammen med bølgen av latin-dans for noen år siden, sier hun. – I hvert fall dro mange av mine venninner på ferie eller studieopphold til Cuba. Det er jo naturlig, et interessant land med en fantastisk kultur for musikk og dans, og en spennende politisk historie. Litt mer uvanlig er det at disse kvinnene giftet seg med en cubansk mann de hadde møtt på turen, og tok ham med til Norge. Hva i alle dager var det som skjedde?

For å få svar på hvorfor "frigjorte" norske kvinner gifter seg med en mann fra en macho-kultur på den andre siden av jorda, har Kvassheim lagt ut på reise både i Norge og på Cuba. Svarene hun finner forteller kanskje mer om problemer mellom norske menn og kvinner, enn om kjærlighet i Karibia.

Skremmer norske menn?
- Plutselig møter du en mann som bare synes du er yndig og søt, og slettes ikke blir skremt, sier Tori Snerte fra Hemsedal. Hun reflekterer over at norske kvinner som kanskje er vant til å se seg selv som litt tøffe og barske, ofte kan få følelsen av å skremme vekk norske menn. Men selv om kjærligheten er sterk og annerledes, er det ikke problemfritt å få et norsk-cubansk ekteskap til å fungere.

Toris ektemann, Humberto Gómez, forteller om sitt møte med den norske hverdagen, men også om hvorfor de norske kvinnene er interessante. – De er litt vanskelige! Og alt som har sin magi, er litt vanskelig!

Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng. Hvert år viser Faktor også noen innkjøpte dokumentarer.

Egenprodusert dokumentar fra Program Riks, Bergen
Programansvarlig: Anne Marie Kvassheim
Prosjektleder: Thomas Hellum
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252