Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. april 2004 kl 22.20 Tre reportere søker en forfatter: John Irving

Mesterlig og fantasirik

Forfatter John Irving forteller om sitt forfatterskap. (Foto: Cook Neilson/Gyldendal forlag)
Forfatter John Irving forteller om sitt forfatterskap. (Foto: Cook Neilson/Gyldendal forlag)
Forfatter John Irving har lagt handlingen i mange av bøkene sine til hjemtraktene sine i New England i USA. De tre reporterne møter ham hjemme i et hus som er stappfullt av minner og fotografier fra en lang karriere som bestselgende forfatter.

John Irving har bygget drømmehuset sitt i åsene utenfor landsbyen Manchester, og her jobber han nå med en bok han begynte på våren 1998. Etter en lang rekke bestselgende bøker har Irving mulighet til å trekke seg tilbake og hvile på tidligere suksess. Likevel fortsetter han å skrive.

En tatovert organist
Irvings siste prosjekt handler om en organist som er hektet på tatoveringer, og hans forhold til datteren av mannen som først tatoverte ham. Historien kom til Irving da han så et bilde av en stram britisk offiser som var heltatovert under uniformen. Selv har forfatteren to tatoveringer. – For å skrive denne boken følte jeg at det var nødvendig å bli tatovert, og enda viktigere å se hvordan det gjøres, sier han.

Mange forfattere nekter å snakke om romaner som ennå ikke er ferdige. Slik er ikke John Irving. – Hvis romanen forandres mye fra hva jeg forteller, blir det jo bare mer interessant, sier han. – Det er ikke som om jeg faktisk viser skisser eller sider.

Tidkrevende filmprosjekter
Tre av Irvings romaner har blitt filmatisert. Han skrev selv filmmanuset til "Siderhusreglene", og ble belønnet med en oscarstatuett. Den har betydd langt mer for ham enn noen nobelpris – som han heller ikke tror han vil komme til å motta. Men å lage film er langt fra enkelt, mener forfatteren. Han har blant annet skrevet bok om sine erfaringer med filmprosjekter, og "Siderhusreglene" tok hele tretten år å lage.

– Folk trodde at det tok så lang tid på grunn av aborttemaet, forteller Irving. – Sannheten er at ingen ville jobbe med meg. Ingen ville gi meg, forfatteren, så mye autoritet. Irving krevde å ha siste ord i de aller fleste aspektene av filmen, noe som var tungt å svelge for mange filmfolk.

Ikke selvbiografisk
Når man leser John Irving er det lett å trekke paralleller til hans eget liv, med oppveksten på et college, hans kjærlighet til bryting og hele New Englandområdet. – Jeg nøler ikke med å bruke elementer fra mitt eget liv hvis det er interessant, forteller forfatteren.

Irving har stor tror på at ting blir bedre ved å gjøre dem om igjen. – Jeg tror at min styrke som forfatter ligger i hvor mange ganger jeg kan skrive om de samme setningene, avsnittene og kapitlene, forteller han.

Seks nye forfatterportrett
Seks tirsdager møter vi internasjonale forfattere som alle blir lest av nordmenn. Filosofien bak programmet er enkel: Tre reportere gir tre ulike intervjuer som blir satt sammen til ett portrett – og vi får et mer komplekst bilde av forfatteren.

Først ut i serien var forfatter Isabel Allende. Reporterne Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud tar oss også med til Håkan Nesser, Fay Weldon, Jeffrey Eugenides, John Irving og Kirsten Thorup.

Egenprodusert kulturprogram
Programledere: Marit Christina Lie, Arild Jonsjord, Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252