Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. desember 2013 kl 20.15 Dialektriket

Dialektenes død


Dialektene forteller noe om hvem vi er. Hvis de plutselig blir borte, hvem er vi da? Det er aldri enkelt å ta farvel med noe du har kjært. Holder dialektene våre på å dø ut?

I siste episode av Dialektriktet drar Yasmin Syed til Valdres, et område i dialektkrise. For den vakre Valdresdialekten, som en gang var dypt forankret i dem som bor her, er nærmest revet opp med røttene. Nå snakker barna som om de kommer fra Oslos beste vestkant, til foreldrenes og besteforeldrenes store sorg. Hva er det som skjer?

Samtidig har har vi nordmenn et enormt behov for å konservere og å ta vare på egen dialekt. Det fins knapt nok en plass i dette landet uten en dialektordbok, en dialektord-nettside eller en lokal ildsjel med dialektord i lommen. Men hva hjelper det egentlig å samle inn ord? Vil det redde dialektene våre?

Programleder Yasmin Syed bestemmer seg for å finne ut hvor dårlig det egentlig står til i dialektriket Norge. Kan det hende at det er rikere enn vi tror?

Om "Dialektriket"
Hva er det med nordmenn og dialekter? Bli med Yasmin Syed på en oppdagelsesreise i den språklige galskapen i dialektriket Norge.

I "Dialektriket" er det oss nordmenn og følelsene våre det handler om, snarere enn eksperter og fakta. For dialektene vekker sterke følelser, fra glede og stolthet til sinne og forakt. I butikken, på bensinstasjonen, på festivaler og i barnehager jakter Yasmin på dialektfølelsene. Hun møter folk med et enormt engasjement og stor kjærlighet til sitt eget språk.
Parallelt med serien inviterer NRK alle til å stemme fram det beste dialektordet i Norge. Aksjonen skjer både på nrk.no og facebook, og vinneren vil bli kåret i siste episode av "Dialektriket".

Norsk underholdende faktaserie i seks deler
Produsert av: NRK Hordaland (2013)
Programleder: Yasmin Syed
Regi: Alexander Vollevik Larsen
Journalist: Hanne Marie Molde
Prosjektleder: Kristin Helgeland Hauge
Presseansvarlig: Helene Amlie, 951 00 299
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, 23 04 70 00

Bilder av Yasmin Syed er publisert i tilknytning til premieren, se


LENKER
  • Dialektriket - episode 1