Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 6. desember 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Hva er en god slutt?

Vil vi alltid ha en "happy ending"?


Lesere elsker en god slutt, hvor alt faller på plass og det gode seirer. Slik er det ikke alltid. I sesongens siste episode av Bokprogrammet treffer vi Roy Jacobsen, Ragnar Hovland, Anne-Lise Boge og Herbjørg Wassmo, som hver på sitt vis er opptatt av hvordan bøker slutter.

Starten på Roy Jacobsens forfatterskap var faktisk da han som elleveåring skrev om slutten på "Robinson Crusoe" og andre bøker han syntes hadde en for trist slutt. Årets bok fra Jacobsen, "Anger", er en omskrivning av romanen "Virgo" fra 1988, som han aldri var fornøyd med. Nå er historien skrevet om og slutten er mer optimistisk, mener forfatteren selv.

Få norske forfattere er mer opptatt av slutten enn Ragnar Hovland. Han har gått systematisk til verks og mener at romaner kan slutte på åtte ulike måter. Den "åpne slutten", er den han selv har brukt mest i sine til sammen førti bøker, men egentlig ønsker han nå å få til "den fine, harmoniske slutten", der alt går bra og alle kan slappe av til slutt.

Selv er han utslitt hver gang kan setter punktum for en bok, alltid overbevist om at det er et makkverk han har skrevet. I sin siste roman "Stille natt", mener forfatteren selv at boka slutter for brått. Han byr derfor på en ekstra avslutning hos en svartkledd herremann.

Da Anne-Lise Boge satte punktum for romanserien "Arvesynd" i 2005 var det med en slutt hun slett ikke var fornøyd med, men det måtte bare bli sånn. Nå gjør hun suksess med en ny serie, "Morshjerte", og forlaget har bestemt seg for å gi ut "Arvesynd" på nytt. Boge skal skrive en ny slutt på historien, og kanskje vil det gå som leserne hele tiden har håpet. Vi vil jo helst at det skal gå bra. Eller?


Egenprodusert litteraturprogram 2011
Programleder : Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt : Sarah Jordanson Fauske,, tlf: 415 06 747/ 23044064
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900