Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. august 1999 kl 20.20 Store, svenske visediktarar: Evert Taube

Store, svenske visediktarar: Evert Taube


NRK1 tirsdag 10. august kl 20.20
Store, svenske visediktarar: Evert Taube

Helt etter Herbjørns hjerte

Svenske visediktere har alltid stått Herbjørn Sørebøs hjerte nært, og han karakteriserer det som en gammel drøm å få lage programmer om disse kunstnerne og deres tradisjonsrike viser. Evert Taube er nok en av de mest kjente utenfor Sveriges grenser, og i kveld får seerne bli med på en reise i Taubes liv og diktning.
Evert Taube ble født i Gøteborg i 1890, og 86 år senere i 1976 døde han. På de mange årene han hadde levd hadde han vært både sjømann, visesanger, dikter og billedkunstner.
- Taube bodde på Vinga fyr utenfor Gøteborg, og da familien flyttet til Gøteborg, fant han seg ikke til rette. Dermed rømte han til Stockholm, helt oppsatt på at han skulle bli kunstner, forteller Herbjørn Sørebø.
- Han ville bli billedkunstner, og at han i hovedsak huskes for sin visesang er egentlig en tilfeldighet, fortsetter Sørebø.

Saumfart forfatteren
I samtale med forfatter av Evert Taubes biografi, Mikael Timm, følger Sørebø den svenske visedikterens liv.
- Det er på en måte et indirekte portrett av Taube. Jeg snakker med Timm som gjennom 600 sider har skildret livet til Taube. Han har gått gjennom hele forfatterskapet i tillegg til brev og notater, og ettersom Taube var en meget bereist mann har Timm også gått hans reiseruter, forklarer Sørebø.

Opptak i Stockholm
Opptakene til programmet ble gjort på forsommeren i Stockholm utenfor Riksdagen, der Taube laget sin første tegning etter at han kom til hovedstaden.
- I ett program om Taube er det håpløst å få med alt, men jeg har valgt å legge vekt på visedikteren og hans viser. Prosaen møter vi i mindre grad, sier Sørebø.
Portrettet krydres med klipp fra fjernsynets arkiv der både Taube selv og andre artister fremfører hans viser. Blant annet får vi se Lill Lindfors i et 30 år gammelt klipp synge \"Flickan i Havanna\".
- Vi har børstet støvet av en god del klipp, og det er når en skal lage slike programmer en merker at fjernsynet er et ungt medium. Det meste av Taube finnes kun på vinyl, påpeker han.
- Programmet er et forsøk på å få fram noe av det klassiske i visetradisjonen, og her er det bare å innrømme at Sverige ligger et langt stykke foran Norge på dette området, mener Sørebø.

Svært fornøyd
Programmet har Herbjørn Sørebø laget i fellesskap med producer Bjørn Scheele, et samarbeid Sørebø satte stor pris på.
- Jeg er veldig glad for at jeg har fått lov til å lage slike programmer om store kunstnere, og samarbeidet med Scheele fungerte perfekt. Jeg er veldig glad for at han ble med på dette, understreker Sørebø.

NRK1 tirsdag kl 20.20

Bilde (via Scanpix/ Internett)
På plassen utenfor den svenske Riksdagen i Stockholm tegnet Evert Taube sin første tegning. Der møttes Herbjørn Sørebø og Taubes biografiforfatter Mikael Timm i våres. (Foto: Bjørn Scheele)

Egenprodusert underholdningsprogram
Produsert av Bjørn Scheele
Programleder: Herbjørn Sørebø
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18