Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. mars 2001 kl 22.00 Brennpunkt: Ti år i Tihar - verdens største fengsel

Brennpunkt: Ti år i Tihar - verdens stør


NRK1 tirsdag 20. mars kl 22.00
Brennpunkt

10 år i Tihar - verdens største fengsel

Norske Leo deler fengsel med over 11.000 andre innsatte. Moren må snakke med ham gjennom gitter. Nå håper de statsminister Stoltenberg kan hjelpe. Brennpunkt er med Lisbeth Sande på hennes årlige besøk til sønnen i fengslet i Tihar i India.

Norske myndigheter har i flere år arbeidet med en soningsoverføringsavtale mellom Norge og India. Ingen vet når den kommer på plass. Men Lisbeth Sandes håp er at denne saken skal stå på statsminister Jens Stoltenbergs agenda når han besøker India i april.

Leo var 18 år da han ble tatt på flyplassen i Delhi med hasj i sekken. Etter to år i varetekt fikk han en dom på ti års fengsel. Det første året delte han celle med 80 andre fanger. Brennpunkt har vært i Tihar-fengslet i India og fått unike bilder fra livet bak murene.

Minimumsstraff
Det var i 1997 han ble tatt med mer enn 35 gram hasj i bagasjen. Han hadde vært på ferie i Nepal og var på vei hjem til Norge. Det samme kvantum ville gitt Leo en straff på ni måneder i Norge. I India er minimumsstraffen for alt over 35 gram ti år.

Da rettssaken endelig kom opp etter to år, gikk Leo i retten og fortalte sannheten. Han trodde at ærlighet, og det faktum at tollerne hadde en god del av hasjen til eget forbruk, ville virke formildende. Men forhørsdommeren beklaget overfor Leo at han ikke kunne gi ham mildere straff. Det indiske lovverket gir ikke anledning til det.

Siden 1997 har Leos mor, Lisbeth Sande, kjempet en ensom kamp mot byråkrati og myndigheter i India og Norge. Hennes ønske er å få sønnen benådet eller soningsoverført til Norge. Så langt har ikke innsatsen ført fram.

NRK1 tirsdag kl 22.00

Egenprodusert samfunnsdokumentar
Programansvarlig Øystein Rakkenes, tlf: 93 09 39 03
Redaktør Brennpunkt Alf R. Jacobsen, tlf 23 04 90 92
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Norske Leo er dømt til ti års fengsel i Tihar i India (Foto: NRK)