Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 9. oktober 2003 kl 19.30 Schrödingers katt

Evig liv til fargene?

Hvorfor falmer fargebildene våre, mens sommerfuglens farger holder seg? (Foto: NRK)
Hvorfor falmer fargebildene våre, mens sommerfuglens farger holder seg? (Foto: NRK)
Hvordan skal vi klare å bevare fargefotografienes klare farger? Alle farger falmer når de utsettes for lys, men nå har man oppdaget at sommerfuglen har farger som ikke forringes!

De fleste fargene vi ser er bygget opp av pigmenter. Pigmentene brytes ned over tid, og det gjør at fargene falmer. Men i naturen har man klart å finne en måte å bevare fargene på. Løsningen er strukturfarger!

Sommerfugl
Løsningen kan ligge i sommerfuglens vinger. Den er dekket av skjell som igjen består av en bikakelignende struktur. Lyset sendes gjennom dette ned i et krystallaktig bunnlag. Når lyset reflekteres tilbake, oppstår disse evige fargene.

Sikkerhet
Klarer vi å gjenskape disse strukturfargene, vil de ikke bare kunne brukes til å bevare farger i fotografier. Banker og kredittkortselskaper vil også kunne bruke strukturfarger i kort og sedler. Det vil gjøre forfalskning enda vanskeligere.

Ellers vil kveldens "Schrödingers Katt" besøke et felt med helleristninger.

Om "Schrödingers katt"
"Schrödingers katt" er et populærvitenskapelig program som har vunnet flere internasjonale tv-priser. "Katta" samler hver uke ca. 600.000 seere.

Produsert for NRK1 av Program RIKS, Trondheim
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Presse: Erik Bull, tlf 99599760