Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 25. januar 2001 kl 22.30 Profil: Profil: Axel Jensen

Profil: Axel Jensen (t)

NRK2 torsdag 25. januar kl 22.30
Profil: Axel Jensen

En hyllest til Axel Jensen

Forfatteren Axel Jensen er 67 år, lider av en alvorlig nervesykdom og er døende. Han kan snakke av og til, han er blind og han kan ikke røre en muskel. Likevel fortsetter han å arbeide. Han får hjelp av pleiere og av en respirator plassert ved sengen. Han dikterer ord for ord til sin fransk-fødte sekretær.

I rommet ved siden av er gode venner samlet. Musikere, malere og forfattere er på besøk hos Axel og Pratibha Jensen i deres hjem på Sørlandet. Inntil ganske nylig bodde ekteparet i en båt, men Axels sykdom gjorde båtlivet umulig etter hvert. Pratibha, som er indisk og tidligere skuespillerinne, møtte Axel etter at hans første ekteskap hadde tatt slutt. Hans kone den gang, Suzanne, forlot ham til fordel for hans daværende venn, Leonard Cohen, som udødeliggjorde henne i sangen \"So Long, Suzanne\".

Axel Jensen har skrevet romaner, biografier og dokumentarstoff. Romaner som \"Line\", \"Epp\" og \"Ikaros\" er kjent for de fleste. Han er også svært interessert i musikk, og klarer fortsatt å si noen få ord som introduksjon til et ukentlig radioprogram.

Årelangt vennskap
I 1966 bodde Axel Jensen en stund på en psykiatrisk institusjon i England, Kingsley Hall. Der møtte han den unge amerikanske psykiateren Leon Redler. Redler husker møtet godt: - Axel kom truende bort til meg, og sa: \"Hjernen min brenner\". Verken mer eller mindre.

De to ble gode venner, og tidlig i fjor dro Redler til Norge for å fornye sitt vennskap med Axel. Men besøket hadde en spesiell hensikt. Axel ville diktere sin siste bok til Redler, om sine tanker de siste årene hvor han har vært en \"sjel fanget inne i en ubrukelig kropp\", og hvor døden stadig kommer nærmere.

I kveldens program, som er et portrett av det fantastiske mennesket Axel, Jensen, blir vi også godt kjent med Redler.

NRK2 torsdag kl 22.30

Innkjøpt dokumentar
Originaltittel: Man at the Bottom of the Sea - Axel Jensen
Produksjon: Screen Ventures/Bob Mullan 2000
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilder
Forfatteren Axel Jensen er lenket til sengen, men arbeider fortsatt. (Foto: Hammersmith, Queensway, Moorgate - Snappy Snaps)