Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 28. juli 2005 kl 15.25 Norske filmminner: Arven

Anja Breien-trilogi

Jan Hårstad, Hæge Juve og Espen Skjønberg i
Jan Hårstad, Hæge Juve og Espen Skjønberg i "Arven".
I et blomstersmykket kapell er en sørgende skare samlet til begravelse. På første benk, med lukkede ansikter, sitter den avdødes familie: Hans gamle mor, hans bror og søster, deres ektefeller og deres barn - arvingene.

Den vellykkede skipsrederen Kai Skaug ble revet bort i sin beste alder, bare 54 år gammel. Han var enkemann og barnløs.
Så skal arven fordeles. Ryktene forteller at alt er testamentert til Landsforeningen mot kreft. Men når testamentet leses opp, brer lettelsen seg i familien. De skal likevel arve, men på en betingelse: Forretningen, et lite skipsrederi, skal drives videre av en samlet familie. Hvis denne forutsetningen ikke oppfylles, vil arven bortfalle.

Slekten samles i den avdødes hus for å fordele innbo og løsøre. Til å begynne med skjer alt i en dannet, sivilisert atmosfære, men så tar griskheten overhånd. Gamle arr blottlegges, og gamle konflikter blusser opp.Den avdødes bror, universitetsbibliotekaren Jon er utsett til å overta firmaets ledelse. Men plutselig vil han ikke lenger delta i spillet og vil gi avkall på sin del av arven. Familien danner en front for å overtale Jon til å omgjøre sin beslutning. Bare datteren, den 17-årige Hanna, støtter ham.
Hvem er det som egentlig har skapt verdiene alle slåss om? Og hvem er det som fortjener å arve dem? Dette er det fundamentale spørsmålet som det hele til syvende og sist dreier seg om.

Programmet er sendt tidligere

Norsk spillefilm fra 1979
I hovedrollene: Espen Skjønberg, Anita Bjørk, Hæge Juve og Jan Hårstad
Regi: Anja Breien
Pressekontakt: Anna-Marie Normann , tlf. 23 04 78 53