Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 16. november 2000 kl 19.30 Schrödingers katt

Schrödingers katt (ttv)

NRK1 torsdag 16. november kl 19.30
Schrödingers katt

Kua vil ligge på halmmadrass

Spiller det noen rolle at 80 prosent av norske kyr ligger på betonggulv største delen av året ? Både professor Lasse Gravås ved Norges landbrukshøgskole og kua selv svarer ja. Det viser seg nemlig at hvis kua får valget, foretrekker den heller å stå på spaltegulvet framfor å legge seg ned på det harde betonggulvet. Aller helst ønsker den å ligge på halmmadrass!

Gravås vil ikke gå så langt som å kalle det dyremishandling å la kua ligge på betong, men som han sier, det er i grenseland. Derimot mener han at det ikke bør bygges fleres fjøs med betonggulv her i landet!

I regi av Høgskolen i Nord-Trøndelag har Gravås utført et eksperiment, der han lot et stort antall kyr stå fastspent uten mulighet til å legge seg ned. Da de var slitne, slapp han dem løs og lot dem få valget mellom å legge seg på betong, gummimadrass, gummimatte eller en halmmadrass.

Entydig resultat
Ifølge Professor Gravås er resultatet entydig og har vært det helt fra eksperimentet startet opp. Kua velger nærmest konsekvent bort betongen, mens det er stor rift om halmmadrassen.

- Betong er veldig dårlig å ligge på. Kua stivner og blir støl, juret blir avkjølt, og det er stor belastning på leddene når den reiser seg, fastslår Gravås som ikke har noen problemer med å finne negative sider ved betongen.

I Schrødingers katt får vi være med Lasse Gravås til Mære landbruksskole i Nord-Trøndelag og se hva kua valgte da Schrødingers katt var på besøk.

NRK1 torsdag kl 19.30

Egenproduksjon fra Forskningsredaksjonen NRK Sør-Trøndelag
Programleder: Gry Beate Molvær
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no