Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. juni 2000 kl 19.30 Ut i naturen: Citadelløya

Ut i naturen: Citadelløya (ttv)


NRK1 torsdag 1. juni kl 19.30
Ut i naturen: Citadelløya

Skatten på Citadelløya

En tenker ofte på gull og annet glitter når det snakkes om skatter. Men i kveldens Ut i naturen er det botaniske skatter det dreier seg om. Sammen med svaksynte Arne Nilsson og vennene hans i Larvik botaniske forening drar vi på blomstervandring på Citadelløya utenfor Stavern. Her vokser planter som har sitt opphav på langt sydligere breddegrader, men som har slått rot i norsk jord.

Citadelløya er en liten holme to spydkast fra Dampskipsbrygga i Stavern på Vestfoldkysten. Navnet har den fått etter forsvarsverket som er bygget på øya for å verne Larvik og Stavern mot aggressive svensker den gang Norge var i union med danskene.

Ballastplanter
Øya er bare et lite vedheng til den større Stavernsøya og var i utgangspunktet bare noen nakne svaberg. Men i seilskutetida var jord nødvendig ballast i tomme skuter som skulle hente kuler og kanoner fra jernverket. Ballastjorda ble dumpet på den lille holmen, og snart var det nok til å bygge voller og et helt lite soldatsamfunn innenfor.

I jord er det frø. I ballastjord er det frø fra andre steder i verden. I de store europeiske havnene ble dette blandet sammen og sendt videre til neste havn. Noe kom til Stavern og Norge. Selvsagt klarer ikke alle disse frøene å spire her i det kalde nord, men de forsøker så godt de kan.

Citadelløyas flora
Larvik botaniske forening har fulgt Citadelløyas flora nøye i mange år og har gjort mange uventede funn. Funn som allerede året etter bare var et minne - vinteren og den korte sommeren ble for tøff. Men noen klarer seg. Ved Kommandantboligen står en rosa såpeurt og på vollene strekker flere blå ormehoder seg mot solen. Dette er planter som finnes i flere havner langs kysten av Sør-Norge. Men steppesalvien og hunderoten finnes bare her på Citadelløya. Det varme klimaet og antall soldager på Vestfoldkysten gjør det mulig for dem å overleve. Men det er en kamp. En kamp mot norske vintre, sommertørke og turister.

I programmet får vi også se kystplanter som hører hjemme i denne delen av landet, og som lever i nyttig samspill med havet.

Botanikk som hobby
Plantene har hovedrollen i dette programmet fra norsk kystnatur. Vi møter også svaksynte Arne Nilsson som har botanikk som hobby. Med lupe leter han etter naturopplevelser. Med god hjelp fra venner i Larvik botaniske forening lærer og opplever han noe nytt på hver eneste tur. Han har erfart at de unike naturopplevelsene ofte finnes like utenfor egen stuedør.

NRK1 torsdag kl 19.30

Bilde
Bli med på sommerbesøk til Citadelløya utenfor Stavern sammen med programleder Mette Stensholt Schau og medlemmer av Larvik botaniske forening. Her vokser blomster som ikke finnes andre steder i landet. (Foto: Morten Rakke)
Naturprogram fra NRK Vestfold
Ved Mette Stensholt Schau og Petter Melsom

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41