Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 15. mars 2011 kl 21.30 Bokprogrammet

Tegneserie spesial


Bokprogrammet presenterer denne uken en spesialsending viet tegnede romaner.

Tegneserieromanen har fått stor utbredelse i de siste årene, og med økt popularitet følger høynet status. Bokprogrammet sendte reporter Ninja Benneche ut på en reise til de ulike tegnede verdener.

Serieglobus
Utstillingen Serieglobus i Sandnes satte fokus på dokumentartegneserien. Bokprogrammet besøker utstillingen, der serieskapere ser med skråblikk på verdens konflikter. Lene Ask, som tidligere har skrevet og tegnet historien Hitler, Jesus og farfar om den unge jenta som reiser til Tyskland på jakt etter farfar, kom i 2009 med en ny bok. Hva er forskjellen mellom fotografi og tegning innen dokumentargenren, spør Bokprogrammet, med utgangspunkt i Asks nye bok "Da jeg reddet verden".

Klassikere i tegnet form
En annen trend er å lage tegnserier av klassikere, og Bokprogrammet møter amerikaneren David Mairowitz som tidligere har laget de tegnede bøkene Kafka for begynnere og Introducing Camus. I 2008 kom Dostojevskijs roman Forbrytelse og straff ut som tegneseriebok, og Bokprogrammet undersøker hva han har vektlagt da romanen skulle tilpasses tegneserieformatet.

I Oslo møter vi to unge tegneserieskapere som arbeider på svært forskjellige måter og med meget ulike uttrykk. Sigbjørn Lilleeng er kjent for sin debut Nebelgrad Blues. I forbindelse med hans nye utgivelse Generator spør Bokprogrammet om hvor han begynner for å skape en visuell historie og hvilken historie er det han ønsker å fortelle. Inga Sætre er kjent fra Møkkajentene, som i et par år var å lese som stripe i Morgenbladet. Hun er også i ferd med å skape en ny tegneserieroman og er aktuell med boken Fallteknikk.

Egenprodusert litteraturprogram (2011)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt, Anja Nylund Hagen, tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900