Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. april 2003 kl 19.30 Puls

Amming mot fedme

Anbjørg Sætre Håtun er programleder i
Anbjørg Sætre Håtun er programleder i "Puls". (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Dersom du ikke ønsker at barnet ditt skal bli overvektig i tenårene, bør du gi det mest mulig morsmelk. Forskning viser at amming beskytter mot overvekt senere i livet. I kveldens utgave av "Puls" skal det også handle om hørselshemming og aldersdemens.

Flere internasjonale undersøkelser viser at morsmelk beskytter mot overvekt senere i livet. Barn som ikke ammes, har fem ganger så stor risiko for å bli overvektige ved skolestart. Fødselslege Gro Nylander ved Nasjonalt ammesenter sier at grunnen kan være at stoffskiftet reguleres tidlig i livet. Det viser seg også at barn som få flaske, har mer insulin i kroppen.

Hørselshemming
I dag er det over 600 000 hørselshemmede i Norge. Den største gruppen er de tunghørte, men for disse er det svært tilfeldig hva slags hjelp det er å få. Mange unge er redde for å skille seg ut og kreve den tilretteleggingen de trenger. Briskeby videregående skole i Oslo er i dag den eneste videregående skolen for tunghørte i Norge som ikke bruker tegnspråk. For mange elever har prestasjonene på skolebenken blitt mange hakk bedre etter at de begynte her.

I tillegg til å møte elever på Briskeby, skal vi snakke med Liv Hilmen. Hun vokste opp på 50-tallet, med et betydelig hørselstap. Likevel var det ingen som grep fatt i problemet eller tok hensyn til handikapet hennes. Hun måtte klare seg selv, uten høreapprat og uten tilrettelegging og forståelse fra omgivelsene. Resultatet ble et ødelagt selvbilde, depresjoner og angst, som det tok mange år å komme ut av. Hun har skrevet boken "Hør nå her" for å øke forståelsen for det å ha en hørselshemming og brukte skriveprosessen til å overvinne sine egne problemer med handikapet.

Å leve med en dement
I Norge er det 65 000 mennesker som har aldersdemens, og både den syke selv og familie og venner berøres hardt. I kveld skal vi møte en mann fra bergensområdet som har en kone med alzheimer. Hvordan har livet vært etter at hun ble syk?

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Anbjørg Sætre Håtun
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96