Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 28. mai 2007 kl 21.35 Niern: Eksorsisten

Et mesterstykke av en skrekkfilm

Moren (Ellen Burstyn) er bekymret over hva som skjer med datteren Regan (Linda Blair). (Foto: Warner Bras.)
Moren (Ellen Burstyn) er bekymret over hva som skjer med datteren Regan (Linda Blair). (Foto: Warner Bras.)
I denne prisbelønte filmen om demonutdrivelse møter vi Regan, spilt av 14 år gamle Linda Blair. Etter hvert skjer det uforklarlige ting med jenta. Sengen hun ligger i rister ukontrollert og det skjer bisarre ting med stemmen, utseendet og oppførselen hennes. Moren hennes, Chris MacNeil som er skuespiller, må søke hjelp.

Regan blir helt uregjerlig, og moren (Ellen Burstyn) søker hjelp hos en ung prest, Father Karras (Jason Miller). Han er overbevist om at jenta er besatt av djevelen, og at det er helt nødvendig at en exorcist, en demonutdriver, blir tilkalt: Father Merrin (Max von Sydow).

Fienden han skal bekjempe viser seg å være av det tøffe slaget, og både han og Regan får mange skrekkopplevelser i løpet av kampen.

Om filmen
Filmen er basert på romanen av William Peter Blatty, en bestselger som tok for seg den sist kjente djevleutdrivelsen som katolikkene anerkjente i USA, nemlig den som ble en liten gutt til del i 1949. "The Exorcist" er en av de beste skrekkfilmene som noensinne er laget, og ble belønnet med Oscar for både lyd og filmmanus i 1973.

I 2000 kom en ny, utvidet versjon av filmen, som inneholdt tidligere bortklippede scener. Etter manges mening var den nye utgaven av "The Exorcist" et enda bedre eksempel på en vellykket skrekkfilm.

Amerikansk skrekkfilm (1973)
Originaltittel: "The Exorcist"
Med: Linda Blair, Ellen Burstyn, Jason Miller, Max von Sydow, Kitty Winn, Lee J. Cobb
Regi: William Friedkin
Pressekontakt: Inger Larsen tlf. 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no