Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 10. desember 2005 kl 12.50 Nobels fredsprisutdeling 2005

Direktesendt prisutdeling

Geir Helljesen veileder seerne gjennom den direktesendte Nobels fredspris-utdeling fra Oslo Rådhus. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Geir Helljesen veileder seerne gjennom den direktesendte Nobels fredspris-utdeling fra Oslo Rådhus. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Årets Nobels fredspris går til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og dets generaldirektør, Mohammed ElBaradei. NRK sender prisutdelingen direkte, med Geir Helljesen som kommentator.

Oslo Rådhus er pyntet til fest når Nobels fredspris 2005 skal deles ut. Kongehus og regjering er representert, sammen med diplomatiet og en rekke celebriteter. IAEA og Mohammed ElBaradei får prisen "for arbeidet deira for å hindra at kjernefysisk energi blir nytta til militære føremål og for at kjernefysisk energi til sivile føremål vert nytta på sikrast mogelege måte".

Ole D. Mjøs, Nobelkomiteens formann, holder først en tale til IAEA og ElBaradei, hvorpå han overrekker prisen. Prisen består av en diplom, en medalje og en sjekk på 10 millioner svenske kroner. Deretter vil ElBaradei holde en tale.

Klassisk underholdning
Som alltid er det kunstneriske innslag, denne gangen ved en fransk-kinesisk solist og et norsk ensemble. Yo-Yo Ma regnes som en av verdens aller fremste cellister, og han har spilt med alle de mest kjente orkestrene. Norge er representert ved Oslo Strykekvartett som består av herrene Geir Inge Lotsberg, Per Kristian Skalstad, Are Sandbakken og Øystein Sonstad. De ble etablert i 1991, og har siden vunnet posisjonen som et av Skandinavias ledende kammerensembler.

Direktesendt egenproduksjon fra NRK, Underholdningsavdelingen (2005)
Prosjektleder: Stian Malme, tlf 23 04 78 89/90 20 92 33,
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 77 51/92 01 55 79,