Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 26. januar 2001 kl 23.25 Småland - Jawohl!

Småland Jawohl! (t)

NRK2 fredag 26. januar kl 23.25
Småland - Jawohl

Tysk \"invasjon\" i smålandske skoger

I Tyskland har Sverige rykte på seg for å være et kaldt og dyrt land, fullt av mygg. Allikevel drømmer tusenvis av tyskere om en rød, liten stue i Smålands mørke skoger. For mange er også drømmen blitt en virkelighet. Hvorfor er tyskerne så glade i Sverige og Småland? Hva finner de der som de ikke finner hjemme? Og hva synes smålendingene om \"invasjonen\" av tyskere?

Lena Birgersson og Rune Johnsson fra Sveriges Television forsøker å finne svar blant \"kaldtvannsturister\", myggjegere og elgfanatikere i Småland.

Vi møter blant andre en eiendomsmegler i Småland, Erling Karlsson, som med sine smarte knep har solgt et hundretalls hus til tyskere. - Man må bli venn med en tysker, kjemien skal stemme, da blir det bedre forretninger, fastslår han.

Gode råd gir han til familien Loewecke fra Berlin. Som så mange tyskere ønsker familien et rødt hus med hvite sprossevinduer og sjøtomt, som kan romme alle drømmene om et roligere liv.

Elgbæsj til salgs!
Kennet Idensjö er en oppfinnsom og driftig smålending som har startet en elgbutikk. Flesteparten av kundene er tyske turister med enorm begeistring for skogens konge. Elgbæsj, elgpølser, elgunderbukser og et hundretalls andre saker med tilknytning til elg går som varmt hvetebrød i butikken. - Jeg selger elgbæsj for 40.000 kroner i året, sier en tydelig fornøyd selger, som også gjerne viser sine to levende elger, Carl-Gustaf og Silvia, til turistene.

Petra og Dieter Tyrchan fra Hamburg reiser til Småland på ferie i sine rare, røde \"trikar\", som er trehjuls motorsykler med folkevognsmotor. - Det finnes ikke noe som kan måle seg med den frihetsfølelsen vi opplever på de smålandske veiene, sier det tyske ekteparet.

I filmen får vi også møte flere vanlige smålendinger. Noen synes at tyskerne er snålere enn den snåleste smålending, mens andre mener at de tar seg alt for store friheter både i naturen og når det gjelder rehabilitering av hus. Småland er blitt et nytt \"Ville Vesten\" for tyskerne!

NRK2 fredag kl 23.25

Svensk dokumentarfilm fra SVT
Ved: Lena Birgersson og Rune Johnsson
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilder
1. Kenneth Idensjö er en oppfinnsom smålending som tjener penger på å vise fram levende elger og selge elgprodukter til entusiastiske, tyske turister. (Foto: Rune Johnsson, SVT).

2. Petra og Dieter Tyrchan reiser til Småland i ferien på sine rare, røde, trehjulete motorsykler med folkevognsmotor. (Foto: Rune Johnsson, SVT).