Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. april 2009 kl 19.50 330 skvadronen

For sent å snu

I kveldens episode skal 330 skvadronen forsøke å redde en mann som klamrer seg fast på platået av et stup på 100 meter. Mannskapet må strekke vaieren i maksimal lengde, som er 70 meter. (Foto: Mediacircus TV)
I kveldens episode skal 330 skvadronen forsøke å redde en mann som klamrer seg fast på platået av et stup på 100 meter. Mannskapet må strekke vaieren i maksimal lengde, som er 70 meter. (Foto: Mediacircus TV)
Like før jul skal Vidar Kleivene ut og fly paraglider. Men idet han kaster seg ut fra den 200 meter høye Reiårsfossen, ombestemmer han seg på grunn av vindforholdene. Han stopper opp, men skjermen fortsetter videre - og Vidar blir kastet i fossen.

Han dras utfor stupet og blir kastet førti meter nedover, men han har englevakt. Vidar lander på et bitte lite platå, rett over et stup på hundre meter. Med knekt skulder og en nedkjølt kropp, har han ingen mulighet til å komme seg ned fra fossen.

Sea King helikopteret fra Sola kommer frem til fossen, men er redd for at vinden fra propellen skal blåse paraglideren og Vidar ned i stupet. Den eneste løsningen er å heise redningsmannen ned, men da må de strekke vaieren maksimalt.

Scootersesong på vidda
I en nordligere del av landet er vi med idet påsken nærmer seg. Det betyr høysesong for snøscooter. Mannskapet fra Banak trener på navigasjon i et område hvor de ofte må hjelpe folk. På veien over Finnmarksvidda skal mannskapet gjøre et stopp ved Mollisjok fjellstue for å hilse på en gammel kjenning, Klemmet Eriksen. Han driver fjellstua som er selve knutepunktet for scootertrafikken på Finnmarksvidda, og en viktig base når Skvadronen har vinterøvelser. Derfor har Klemmet fått et nært forhold til gutta i Skvadronen.

Om serien
I åtte episoder får vi ta del i arbeidsdagen til Luftforsvarets redningstjeneste. Vi følger 330 skvadronen ut på farefulle oppdrag – både til fjells, til lands og til vanns. Ofte står det om liv og død, så når alarmen går teller hvert eneste sekund.

Norsk dokumentarserie i åtte deler (2008)
Produsert av: Mediacircus TV for NRK
Produsent: Eldar Nakken tlf. 901 44 922
Kontaktperson Forsvaret: Anne-Hilde Hagen, tlf 474 88 669
Mer info om 330 skvadronen: forsvaret.no/redningshelikopter
Pressekontakt: Mette K. Skjong, tlf. 23 04 41 01/901 838 38
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900


LENKER
  • forsvaret.no/redningshelikopter