Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 25. mars 2009 kl 22.30 Migrapolis: Mat-misjonærene

Når maten blir et kall


I kveldens Migrapolis møter vi tre menn som på hver sin måte har gjort mat til et kall. Felles for dem er at de har misjonert for nye matvaner i Norge.

- Mat er følelser, sier Fedon Lindberg. Legen og kostholdseksperten skapte heftig turbulens da han ville ta fra nordmenn brød og poteter. I 2003 ble presset på ham så stort at han måtte oppsøke hjelp for å komme videre. Han var blitt engstelig for å gå ut.

- Ethvert land har sine hellige kuer, sier Fedon Lindberg i dag. Han følte at media reduserte budskapet hans til å handle om brød og poteter, mens det egentlig handlet om blodsukkerets betydning for helsen og hormonell balanse.

Hver søndag lager Fedon mat for hele uka, som han fryser ned i porsjonspakninger. Halvparten av tiden er han nå i Hellas og kan observeres på gresk morgen-tv.

- Jeg er ingen fanatiker. Min misjon er å inspirere og motivere, sier han.

Kaktus mot sult
Weli Sheikhs mål er å mette Afrika. Helt fra han så et matprogram der den engelske tv-kokken Floyd tilberedte kaktus, har han drevet opplysningsarbeid.

- Jeg satt i sofaen og fikk et kall, forteller han. - Det var mirakuløst. Jeg tenkte: Hvor mange matvarer ligger på bakken i Afrika? Hvor mange mennesker kan reddes fra sultedøden?

Han kom til Norge fra Somalia for 22 år siden og leder i dag tolketjenesten i Larvik. Men hele fritiden hans handler altså om kaktus.

Kaktusen er veldig anvendelig, ifølge Weli Sheikh. Man kan lage alt fra smoothie til omelett. Den smaker ikke mye, så det må litt krydder til. Poenget er at svært få i Afrika vet at kaktusen kan spises.

Weli bruker alle ferier på å reise og informere. Han kontakter journalister og har vært på tv i de fleste landene han har besøkt. Han har til og med fått tilnavnet Dr. Kaktus.

- Gleden jeg får tilbake er at jeg kan redde folk fra å dø av sult, sier han.

Vår første indiske kokk
Norges første indiske kokk kom til Norge i 1982 og skapte en liten revolusjon. Gurdial Singh startet som kjøkkensjef, og vasket gulv på nattestid for å få endene til å møtes. Etter få år åpnet han egen restaurant og sysselsatte hele familien. Den driftige mannen startet også en egen indisk kokkeskole i Oslo.

I dag driver Singh flere restauranter, og sørger selvsagt for å servere barnebarna deilig indisk mat så ofte han kan.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Produksjon: NRK Østlandssendingen (2009)
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Migrapolis