Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. september 2007 kl 19.55 Faktor: Oddrun på Bjørnøya

Alene på Bjørnøya

30 år gamle Oddrun skal tilbringe et halvt år på en forblåst øy i Nordishavet. (foto: NRK )
30 år gamle Oddrun skal tilbringe et halvt år på en forblåst øy i Nordishavet. (foto: NRK )
30 år gamle Oddrun Markussen skal tilbringe et halvt år i selskap med åtte menn på ei isolert øy i Nordishavet. Vi følger henne den første spennende tiden på Bjørnøya.

Faktor forteller begynnelsen av historien om Oddruns halvår på den værharde tåkeøya midt mellom det norske fastlandet og Spitsbergen. NRK blir med Oddrun de to første ukene. Fra hun pakker hjemme, reiser nordover med kystvakta, lærer selvforsvar mot isbjørn og til hun går sine første selvstendige vakter som meteorolog-fullmektig på ishavsstasjonen.

Oddruns oppdrag er å samle inn data og gjøre observasjoner som videresendes til Meteorologisk Institutt. Å sende opp kjempestore sonde-ballonger som registrerer vindstyrke, fuktighet, trykk med mer er en del av jobben. Dette er grunnlaget for værmeldinga i nordområdene. Informasjon er viktig, ikke minst for kystvakta og den armadaen av fiskefartøyer som tidvis holder til i Barentshavet. I sesongen kan det være flere hundre, pluss handelsskip, og i sommersesongen cruise- og lystfartøyer.

Fra juni til desember skal hun dele vakt og fritid, tanker og samvær med åtte barske menn, de fleste veteraner som har mange overvintringer bak seg på en eller flere ishavsstasjoner. Hun skal bli en av gutta. Men er det mulig? I Faktor-programmet blir vi kjent med Oddrun og hennes forventninger.

Hvordan går det videre? Den historien skal hun fortelle sjøl, og den kan du lese på nettet.Les mer

Egenproduksjon
Redaktør NRK Faktor: Oddbjørn Rosnes.
Prosjektleder for kveldens program:Unni Ødegård, tlf. 91611655,
Kontaktperson, Marked og kommunikasjon: Inger Larsen , 23 04 74 83/98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.noLENKER
  • Les mer