Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 23. november 2002 kl 22.30 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Et apeliv

Å leve som aper

Saba Douglas-Hamilton og Alastair Fothergill med sjimpanser som nærmeste naboer.
  (Foto: Simon Niblett, BBC)
Saba Douglas-Hamilton og Alastair Fothergill med sjimpanser som nærmeste naboer. (Foto: Simon Niblett, BBC)
Hvordan går det når to mennesker forsøker å leve som aper? Saba Douglas-Hamilton er oppvokst på de afrikanske savannene og Alastair Fothergill er en kjent producer i BBCs avdeling for natur- og dyreprogrammer. Sammen legger de ut i Vest-Afrikas jungel for å se hvor lenge de holder ut på apevis.

Den ville jungelen i Taï nasjonalpark i Vest-Afrika, på grensen mellom Elfenbenskysten og Liberia, blir også kalt ”den hvite manns grav”. En flokk sjimpanser blir Sabas og Alastairs nære naboer, og apene viser seg å akseptere dem. Saba og Alastair lar sjimpansene være sine veivisere, og utfordringen er å se hvor lenge det går for to mennesker å leve på apevis, dvs. av samme mat som sjimpansene spiser, gå de samme strekningene som dem, osv. Klærne Saba og Alastair går og står i, to soveposer og hengekøyer er det eneste de har med seg.

Apens dag
I den vestafrikanske jungelen er det brennende varme, plagsomme insekter, blodigler, væte og dampende fuktighet hvor enn en snur seg. Og hvordan ser dagen ellers ut når du lever på apevis? En voksen sjimpanse går hver dag 1,5 mil på leting etter mat og på patrulje for å vokte territoriet. Orker Saba og Alastair å gå så langt i varmen? Sjimpansene er drevne sankere av frukt, nøtter og annen viktig mat, men hvordan smaker menyen for mennesker? For å knekke nøttene bruker sjimpansene steiner, og de bruker trepinner for å fiske til seg safari-maur. Men hvordan smaker safari-maur? Taï-jungelen er full av leoparder og giftslanger, så her gjelder det å lære seg alarmsignalene som apene bruker. Sjimpansene har også en mørkere side, de jakter på andre arter apekatter…

Dokumentaren ”Et apeliv” er avslørende både for aper og mennesker, spesielt er sammenligningene mellom de to artenes biologi og fysiske ferdigheter interessante.

Innkjøpt engelsk dokumentar fra BBC Worldwide
Originaltittel: Going Ape
Producer: Deborah Hinnigan
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57