Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 2. juli 2007 kl 20.25 Faktor: Amerikabussen

Fra kyst til kyst

Den store bussreisen: Jens Klemetsaune og presidentene ved Rushmore, South Dakota. (Foto: NRK
Den store bussreisen: Jens Klemetsaune og presidentene ved Rushmore, South Dakota. (Foto: NRK
Jens Klemetsaune og Byneset Historielag reiste fra kyst til kyst i USA med Klæburutens egen buss. Faktor ble med på turen.

Jens Klemetsaune fra Byneset utenfor Trondheim (57) er medlem av historielaget, der de er opptatt av det store antallet bynesninger som forsvant over havet rundt forrige århundreskifte. Store barnekull og magre år gjorde at mange av de unge heller ville prøve lykken på prærien i USA og Canada.

Håper på å møte slektninger
Jens har selv en mormor som reiste til USA, men hun møtte en norsk mann og kom tilbake til gamlelandet etter noen år. Men mormorens historie er spesiell, de fleste kom aldri tilbake. En søster av farfaren til Jens dro også over – hun stiftet familie i Minnesota og fikk etterkommere.

Når han nå står på farten til USA for første gang i sitt liv, har han håp om å treffe en av disse slektningene. Det gjør Amerika-turen ekstra spennende. For Jens er en av femti påmeldte til en nokså spesiell reise. Busselskapet Klæburuten i Trondheim har nemlig bestemt seg for å arrangere bussturer i USA. Og det har de tenkt til å gjøre med norske reiseledere og en av sine egne turbusser.

Fra kyst til kyst
Det enestående opplegget kom i stand ved at Byneset Historielag begynte å planlegge en tur med slektstreff i Nord-Amerika. Dette falt sammen med en drøm som direktøren i Klæburuten hadde hatt i mange år: Å kjøre egne ruter tvers over det amerikanske kontinentet, fra kyst til kyst.

Faktor slå følge med Jens Klemtsaune om bord i Klæburutens buss. Reisen går fra New York til Chicago og Minneapolis. Oppe ved grensen til Canada blir vi med på den store norske høstfestivalen som arrangeres hvert år i byen Minot. Derfra kjører den norske turbussen sørvestover til Salt Lake City og spillekasinoene i Reno, før ferden ender ved Stillehavet i San Francisco.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Tyholt (2006)
Programansvarlig: Tore Rosshaug
Prosjektleder: Henning Skjæret
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no