Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. april 2003 kl 11.00 Gudstjeneste: Festhøgmesse fra domkirken i Lund, Sverige

Feiring tre dager til ende

Lund domkirke (Foto: Sven Rosenhall).
Lund domkirke (Foto: Sven Rosenhall).
For 900 år siden ble Lund i Skåne biskopsete for hele Norden. Begivenheten blir i dag markert med en festgudstjeneste i Lund domkirke. Kirkeledere fra hele Norden deltar. Også kongelige gjester er til stede.

Jubileet feires i tre dager med gudstjenester, forelesninger og konserter i og omkring Lund domkirke - denne mektige romerske katedralen som tradisjonen tro ble grunnlagt samtidig som det nordiske erkebispesete ble opprettet.

Høydepunktet
Jubileumshøymessen blir selve høydepunktet i feiringen. I messen som sendes direkte på tv i Sverige, Norge, Danmark, Finland og Island, deltar kirkeledere fra hele Norden og England.

Sveriges første kvinnelige biskop, Christina Odenberg, leder gudstjenesten sammen med Nordens kirkeledere. Fra Norge kommer biskopen av Nidaros, Finn Vagle.

Under messen hører vi flere av de ulike nordiske språk i bibeltekster og salmer. Den svenske kirkens erkebiskop, KG Hammar, preker over teksten om Tomas tvileren. Erkebiskopen har vakt en livlig debatt den siste tiden etter hans uttalelse om innholdet i den kristne tro.

Det blir også framført en spesiell hilsen fra erkebiskopen av Canterbury.

Kongelige gjester
Hedersgjester er den svenske dronning Silvia og Danmarks dronning Margrethe II med sin ektemann prins Henrik.

Gudstjeneste fra Sverige
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53/705 75 758


LENKER
  • Les mer