Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 mandag 28. juni 2010 kl 19.55 Ingen grenser

Uheldig start

Til tross for de store utfordringene blomstrer deltakerne opp ute i villmarka. Siv Toverød (t.v) står allerede frem og tar seg av andre. Her sammen med turvenninne Grethe Fure.  (Foto: Geir Evensen/NRK)
Til tross for de store utfordringene blomstrer deltakerne opp ute i villmarka. Siv Toverød (t.v) står allerede frem og tar seg av andre. Her sammen med turvenninne Grethe Fure. (Foto: Geir Evensen/NRK)
Starten på ekspedisjonen er preget av uhell og vanskelig værforhold. I stedet for å komme seg milevis ut i villmarka, blir første leir en real nedtur for de ivrige ekspedisjonsdeltakerne.

Allerede fra dag 1 blir ekspedisjonen liggende etter skjema, og i de neste seks dagene må de holde tempoet oppe for å forsøke å ta igjen det tapte. Men Elin har fått en infeksjon og blir hun dårligere, henger den videre deltakelsen hennes i en tynn tråd.

De som er dårligst til beins, sliter ekstra i det tøffe terrenget og ekspedisjonsdeltakerne har fått den første virkelige testen om de klarer å samarbeide for å få alle med seg og om det i det hele tatt er mulig å nå målet. Totalt utslitt må de på kvelden den syvende dagen kjempe seg frem i mørket for å nå frem til leirplassen.

Men til tross for de store utfordringene blomstrer deltakerne opp ute i villmarka. Tare er sterkt syn- og hørselshemmet, men kommuniserer stadig bedre med de andre og bidrar med humør for å holde moralen oppe. Siv står allerede frem og tar seg av andre. Og gjennom skogen tar hun ansvar og leder Tare trygt frem til dagens mål.

Om serien
11 nordmenn med ulike funksjonshemninger skriver historie når de legger ut på en tur som virker umulig å gjennomføre. Uten noen ekspedisjonserfaring skal de, med Lars Monsen som leder, krysse Nordkalotten – fra Luleå ved Østersjøen i øst til Hellemobotn ved Atlanterhavskysten i vest. Deltakerne har 30 dager på seg til å forsere 500 kilometer med villmark.

Både Siv og Geir Arne måtte amputere bein som barn, og bruker proteser. Geir Arne har også deformerte fingre. Aleksander er født med cerebral parese, og Tare er nesten helt blind og sterkt hørselshemmet. Suzanna har nedsatt styrke i beina etter en ryggmargsbetennelse som liten, mens Grethe, Kjell og Frode har amputert bein eller armer etter dramatiske ulykker. Erik er født med misdannelser i hendene, har skader etter flere feiloperasjoner og sliter med kronisk svimmelhet. Elin har MS og Per Christian er lam fra hofta og ned etter en skiulykke. De sitter i rullestol.

Deltakerne har alle sitt å slite med, men deler et felles brennende ønske om å vise at vilje, evner og pågangsmot har ingen grenser. Sammen skal de vise at funksjonsnedsettelsene deres ikke hindrer dem i å utfordre naturkreftene og gjennomføre en beinhard ekspedisjon.

Programmet er sendt tidligere

Norsk dokumentarserie i seks deler (2009)
Produsert av Mastiff for NRK
Produsent: Vebjørn Ytreberg, 920 63 409, vebjorn.ytreberg@mastifftv.no
Kontaktperson Mastiff: Åse Bendiksen (produsent) 918 17 860, ase.bendiksen@mastifftv.no
Prosjektleder NRK: Eirik Ingstad Sandberg, 986 06 490
Pressekontakt: Silje Marie Lien 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice