Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 28. mars 2002 kl 16.30 Kongelige førstedamer: 1938-1954: Kronprinsesse Märtha

Prinsessen som tok Norge med storm

Romansen mellom kronprins Olav og hans kusine Märtha blomstret i skjul i flere år før forlovelsen ble offisielt kunngjort i januar 1929. (Arkivfoto NTB/Scanpix)
Romansen mellom kronprins Olav og hans kusine Märtha blomstret i skjul i flere år før forlovelsen ble offisielt kunngjort i januar 1929. (Arkivfoto NTB/Scanpix)
Kronprinsesse Märtha (1901-1954) er viet to programmer i serien om våre kongelige førstedamer siden 1905. Det første tar for seg romansen og ekteskapet med kronprins Olav, mens det andre dreier seg om hennes store innsats for Norge under og etter den andre verdenskrig.

Ikke alle nordmenn var begeistret da forlovelsen mellom kronprins Olav og hans kusine Märtha ble kunngjort i 1929. At hun var en svensk prinsesse, var en torn i øyet på mange, 24 år etter at Norge hadde løsrevet seg fra Sverige og markert sin selvstendighet ved å velge en dansk konge.

Men Märtha tok Norge med storm. 19. mars 1929 gikk folk mann av huse for å ta del i det første kongelige bryllup på norsk jord på 340 år. Vielsen fant sted i Vår Frelsers kirke (i dag Domkirken) i Oslo.

Kjærlighetspar
Prinsesse Märtha av Sverige ble født i 1901 som nest eldste datter av prins Carl og prinsesse Ingeborg, kong Haakons søster. Hun og kronprins Olav møttes på kongelige familietreff, og allerede i 1921 ble vår framtidige konge for alvor oppmerksom på sin kusine. Da var han 18 og hun 20 år.

Romansen mellom de to vokste fram i skjul, og i 1928 ble de hemmelig forlovet under OL i Amsterdam. I enda et halvår klarte det forelskede paret å treffes uten at ryktene begynte å løpe. Da forlovelsen ble kjent, kom det som en overraskelse på både nordmenn og svensker.

- Dette var ikke noe fornuftsekteskap, men gjensidig og ekte kjærlighet, har kong Olav senere fortalt.

Skaugum
I programmet får vi se bilder fra bryllupet, og vi følger kronprinsesse Märtha i hennes nye tilværelse på Skaugum. Eiendommen, som paret fikk i bryllupsgave og flyttet inn i samme år, skulle også bli hjemmet til de neste generasjonene i kongefamilien.

I de kommende årene vokste en ny familie fram, med kronprinsesse Märtha som ubestridt sentrum. I 1930 ble prinsesse Ragnhild født, halvannet år senere kom prinsesse Astrid, og i 1937 ble arverekkefølgen sikret da Harald, den første norskfødte prins på 567 år, kom til verden.

Rollen som kongelig førstedame måtte kronprinsesse Märtha overta da dronning Maud uventet døde i 1938. Knappe to år senere ble Norge invadert av tyskerne, og hele kongefamilien måtte flykte fra landet.

Under krigen hadde kronprinsessen i praksis eneansvar for barna i USA, og hun gjorde en enestående og sterkt underkjent innsats både i motstandskampen og gjenoppbyggingen av landet etter krigen. Tiden i landflyktighet og årene etterpå er temaet i annen del av Märtha-portrettet, som sendes neste torsdag.

Dette programmet inneholder blant annet intervjuer med kong Harald, hans søster prinsesse Astrid fru Ferner, og deres fetter, grev Flemming av Rosenborg - sønn av kronprinsesse Märthas søster Margaretha.


Om serien
Siden unionsoppløsningen i 1905 har fire kvinner fylt rollen som det norske kongehusets førstedamer: Dronning Maud fra 1905 til 1938, kronprinsesse Märtha fra 1938 til 1954, prinsesse Astrid fra 1954 til 1968 og dronning Sonja siden 1968.

I den bredt anlagte portrettserien ”Kongelige førstedamer” trekkes mange og ukjente sider fram ved de fire kvinnene. Prosjektleder Anne Torjusson Diesen og intervjuer Anne Grosvold har satt seg fore å presentere dem som hele mennesker – deres personlighet, liv og hvordan de har fylt rollen som frontfigur for kongehuset.

Programserien byr på en mengde ukjent materiale. Blant annet har NRK fått tilgang til private stillbilder og smalfilm på Det Kongelige Slott, og til de kongelige arkivene i Windsor. I tillegg intervjues en lang rekke mennesker med nær kjennskap til de fire hovedpersonene. I programmene om prinsesse Astrid og dronning Sonja er det førstedamene selv som er den viktigste kilden.


Egenprodusert portrettserie fra Underholdningsavdelingen
Program 2 av 5
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen
Intervjuer: Anne Grosvold
Regi: Bjørn Scheele
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (95100299)
Kongehusets nettsider

Bilder
1. Romansen mellom kronprins Olav og hans kusine Märtha blomstret i skjul i flere år før forlovelsen ble offisielt kunngjort i januar 1929. (Arkivfoto NTB/Scanpix)

2. Prinsesse Astrid fru Ferner er en av dem som blir intervjuet i programmet om kronprinsesse Märtha. Her foran portrettet av sin mor på Slottet. (Foto: Erik Karlsen)