Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. desember 2007 kl 20.45 Nordkalotten 365: Et år på tur med Lars Monsen

Lars følger drømmen

I denne serien realiserer Lars Monsen en drøm han har hatt siden han var guttunge: Å være ett år sammenhengende på tur nord for polarsirkelen i Norge, Sverige og Finland. Et helt år med naturopplevelser fra vår egen nære villmark. Alene med kameraet som følgesvenn legger han ut på en unik reise.

Gjennom en 365 dagers tur på Nordkalotten har Lars Monsen sett årstidene skifte, han har padlet kano, vært på elgjakt, feiret julaften og nyttårsaften, sett snøen smelte og dagene og nettene bli lysere. Han har derfor hatt et drømmeår, ute i naturen, med naturen, seg selv og bikkja Foss som selskap.

Det er turen som er målet i seg selv for Monsen, han liker best å følge den veien fiskestanga peker. Mer enn noen klarer Lars å formidle at det er viktig å følge drømmen sin og at villmarken er fantastisk, den ligger der å venter på deg. Det er bare komme seg ut i den storslåtte naturen!

Om Nordkalotten sier Lars:
-Mine røtter er dypt forankret i skogene og viddene på Nordkalotten. Her kan jeg gå til ro for natta nær sagt hvor som helst, enten det er i fjellbjørkskogen eller på snauvidda – med den dype harmoniske følelsen av å være hjemme.

Det er Lars Monsen selv som har filmet turen. Året på tur har også reslultert i et nettprosjekt på www.nrk.no/monsen og en bok.

Med kano på tur, første program
I den første episoden legger Lars Monsen ut på en solo kanoekspedisjon fra finskegrensen sør for Anárjohka nasjonalpark til Karasjok. Han har en oppakning som veier nesten 100 kg, pluss en sammenleggbar kano. På grunn av tidvis lav vannstand blir det fysisk ekstra tungt for Lars; først må han bære sekken og deretter kanoen.

Midt i Anárjohka nasjonalpark møter Lars et samisk elgjaktlag han slår seg sammen med. Han gleder seg til å se om det er forskjeller på hvordan samene organiserer jakta. Etter elgjakten beveger Lars seg videre alene. Utfordringene han støter på er knyttet værforholdene og hvor mye mat han klarer å fange.

NRK Underholdning
Foto: Lars Monsen
Regi: Eirik Sandberg Ingstad
Prosjektleder: Hasse Lindmo
Pressekontakt: Karoline Berg,23049486, 90108954

TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Hjemmeside